Голова СБУ часів Януковича та ще вісім екссиловиків отримали підозри за катування цивільних у Херсоні

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Заочно про підозри повідомили колишнім українським працівникам правоохоронних органів, серед яких голова СБУ часів Віктора Януковича. Слідчі закидають їм держзраду, умисні дії з метою зміни держкордону та порушення законів і звичаїв війни за попередньою змовою групою осіб. 

Про це розповіли в СБУ. 

Олександр Якименко. Фото: вікіпедія

Імен усіх дев’яти підозрюваних у повідомленні не називають, однак есбівці особу колишнього очільника служби не приховують – це Олександр Якименко

Якименко, за версією детективів ДБР, входив до очолюваної Януковичем організованої злочинної групи, якій закидають вчинення тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, пов’язаних з подіями Євромайдану.

Есбівці кажуть, що на початку повномасштабного вторгнення Якименко сам запропонував росіянам свою “допомогу” в окупації України та став керівником створеної “державної служби безпеки у Херсонській області”

Це утворення стало аналогом ФСБ, а його члени робили все, щоб придушити будь-які вияви невизнання окупації в регіоні. 

“Відшукували та затримували громадян України, проукраїнських активістів, противників окупаційної влади, інших цивільних осіб. Їх тримали в нелюдських умовах, застосували психологічне та фізичне насильство”,розповідають слідчі. 

У матеріалах справи йдеться про те, що загальна чисельність формування становить не менш ніж 70 осіб. 

Підозрювані облаштували свою катівню в центрі Херсона в підвалі одного з офісів. На викраденні людей, як наголошують есбівці, підозрювані створили бізнес: спочатку із затриманих вбивали зізнання, а потім за гроші пропонували вийти на волю.

Есбівці опублікували фотографії катівні, на одній з яких видно стіну з надряпаним на ній хрестом та написом “Моли бога про нас”.

Фото: СБУ

Серед світлин фігурантів справи, які опублікували правоохоронці, можна помітити колишнього помічника ексміністра оборони часів Януковича Сергія Селіванова.

Фото: СБУ

СБУ ще у 2014-му порушила щодо нього справу за фінансування тероризму, а торік йому оголосили нову підозру за колабораційну діяльність. 

Сергій Селіванов. Фото: likorg.ru

Річ у тім, що Селіванов їздив захопленими територіями та агітував колишніх українських правоохоронців співпрацювати із загарбниками. Так, наприклад, було в Дніпрорудному, де до захопленого відділку поліції пішли звільнені після Євромайдану силовики. 

Нагадаємо, що довічне загрожує колишньому керівництву херсонського СІЗО, яке пішло працювати на росіян в окупації. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter