Випускники КНУ виступили на захист професорки Дайнеко, яку звинуватили у приниженні студентів

Дата: 07 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Група випускників та випускниць та Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка виступили на підтримку професорки, завідувачки кафедри іноземних мов ІМВ Валентини Дайнеко, яку інші випускники та студенти звинувачують у систематичні образах та приниженнях і закликають звільнити з посади.

Відкритий лист підтримки опублікували на сайті ІМВ.

На момент публікації звернення підписали 138 людей, серед яких ексміністр закордонних справ Володимир Огризко, експрезидент Грузії Михайло Саакашвілі, діючий голова Офісу президента України Андрій Єрмак, ексголова ЦВК Михайло Охендовський, банкір та політик Василь Горбаль політтехнолог Віталій Бала, шоумен Андрій Джеджула та інші відомі діячі, політики і чиновники.

Підписанти звернення вітають свою колишню викладачку іноземної мови Валентину Дайнеко з отриманням високої державної нагороди – ордену княгині Ольги I ступеня та висловлюють їй «щиру вдячність та глибоку повагу за її багаторічну самовіддану працю»,  а також «за ґрунтовну мовну підготовку фахівців-міжнародників світового рівня».

«Нам усім прикро, що у зв’язку з нагородженням викладача, низка колись та чимось «ображених» студентів інституту вирішила використати цю знаменну подію для безпідставного, цинічного та нахабного цькування Валентини Вікторівни у соціальних мережах та на деяких інтернет-сайтах», – йдеться у зверненні.

Підписанти переконані, що звинувачення викладачки у нібито упередженому ставленні до студенток, розповсюджені у соцмережах, «мають ознаки завідомо спланованої “чорної PR-кампанії”, мета якої у такий брудний спосіб спробувати заподіяти шкоди професійній репутації педагога та людини», яку усі вони вважають одним із символів ІМВ.

Нагадаємо, ініціативна група зі студентів та випускників Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка вимагає звільнити професорку, завідувачку кафедри іноземних мов Інституту міжнародних відносин КНУ Валентину Дайнеко та позбавити її Ордену княгині Ольги I ступеня, який вона отримала від президента 24 серпня 2020 року.

Вимоги звільнити професорку викладені у петиції на сайті www.change.org та у зверненні до міністра освіти України, яке ініціювала громадська організація «Червоний губер».

Наразі петицію підтримала вже майже 1000 людей.

В “Червоному Губері” заявляють, що після 24 серпня (коли стало відомо про нагородження Дайнеко – Ред.) вони почали отримувати десятки повідомлень від студентів, які скаржились на приниження і дискримінацію з боку завідувачки кафедри.  

Найчастіше студентки та випускниці чули від неї, що дівчатам не місце в Інституті міжнародних відносин, що немає такого слова “дипломатка” та після навчання вони можуть стати хіба що “підстилками дипломатів”.

Студенти обох статей скаржилися, що професорка називали їх “неотесаними селюками” та “тупими”, забороняла пити воду під час пар, вдягатися тепліше у холодних аудиторіях, а також жорстко критикувала одяг дівчат, який, на погляд професорки, був занадто відвертим.

Свої історії про образи і приниження з боку Дайнеко, яка працює завідувачкою кафедри вже 30 років, студенти наразі розміщують у соцмережах під хештегом #позорючестькимо.

Валентині Дайнеко 73 роки, 30 з яких вона очолює кафедру іноземних мов Інституту міжнародних відносин. Це одна з ключових кафедр, оскільки випускники отримують одразу два дипломи: один зі своєї спеціальності, другий — перекладача іноземної мови. Сама Дайнеко закінчила факультет романо-германської філології КНУ ім. Тараса Шевченко і викладає англійську мову в міжнародних документах і дипломатичній переписці, а також теорію та практику перекладу. За інформацією на сайті Інституту, Дайнеко багато стажувалася за кордоном — у США, Австрії, Канаді, Єгипті, Бельгії, Великій Британії, Греції та Ісландії.

Орден княгині Ольги I ступеня є однією з найвищих державних нагород. Указом президента його присуджують жінкам за “внесок у державне будівництво та розвиток України, трудові здобутки та високий професіоналізм”. 24 серпня Дайнеко отримала вже третій орден княгині Ольги і . У 2009 році вона отримала нагороду III ступеня від президента Віктора Ющенка, а у 2014 — орден II ступеня від Петра Порошенка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter