“Називала підстилкою для дипломатів”: професорку КНУ, яка отримала орден від президента, звинувачують у приниженні студентів

Дата: 02 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Ініціативна група зі студентів та випускників Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка вимагає звільнити професорку, завідувачку кафедри іноземних мов Інституту міжнародних відносин КНУ Валентину Дайнеко. Вони також просять позбавити її Ордену княгині Ольги I ступеня, який вона отримала від президента 24 серпня 2020 року.

Валентину Дайнеко звинувачують у системному приниженні та дискримінації студентів, що нібито триває протягом багатьох років. Зокрема, йдеться про сексистські висловлювання на адресу студенток. 

Вимоги звільнити професорку викладені у петиції на сайті www.change.org та у зверненні до міністра освіти України Сергія Шкарлета, яке ініціювала громадська організація “Червоний Губер”.і Ініціатива студентів КНУ імені Тараса Шевченка, яка переросла у громадську організацію. "Червоний" у назві організації означає червоний корпус університету, "Губер" — скорочення від прізвища ректора Леоніда Губерського. На момент написання статті петицію підтримали понад 500 людей.

В “Червоному Губері” заявляють, що після 24 серпня (коли стало відомо про нагородження Дайнеко – Ред.) вони почали отримувати десятки повідомлень від студентів, які скаржились на приниження і дискримінацію з боку завідувачки кафедри.  

Найчастіше студентки та випускниці чули від неї, що їм не місце в Інституті міжнародних відносин, що немає такого слова “дипломатка” та після навчання дівчата можуть стати хіба що “підстилками дипломатів”.

Також у повідомленнях йшлося, що Дайнеко регулярно принижувала студентів, які не мали впливових родичів, тобто не походили з родин дипломатів, політиків та чиновників.

Студенти обох статей скаржилися, що професорка називали їх “неотесаними селюками” та “тупими”, забороняла пити воду під час пар, вдягатися тепліше у холодних аудиторіях, а також жорстко критикувала одяг дівчат, який, на погляд професорки, був занадто відвертим.

Свої історії про образи і приниження з боку Дайнеко, яка працює завідувачкою кафедри вже 30 років, студенти наразі розміщують у соцмережах під хештегом #позорючестькимо.

“На другий чи третій день навчання в інституті вона (Валентина Дайнеко – Ред.) зайшла на пару паралельної групи і побачила дівчинку в шортах. Звучить так собі – шорти в інституті. Але, насправді, ця дівчина носила піджак, блузку і шорти з льону чи то котону – тканини для класичних брюк. … … ВВ як страж порядку та моралі інституту не лише привселюдно принизила дівчину за неналежний вигляд, а й вивела її із кабінету й сказала подзвонити батькам. Нагадаю — третій день навчання. Не пам’ятаю суті розмови, але батькам вона заявила, що її дитина, умовно, ганьбище, взагалі не заслуговує бути в інституті та виглядає абияк”,розповідала випускниця ІМВ Катерина Павлевич.

Інша випускниця, Іветта Делікатна, написала, що “кожна дівчина в інституті почула від Дайнеко фразу: “Дівки в КІМО – підстилка для дипломата”: 

“Особисто мене вона під час вступу переконувала (цитую): “Тебе трахнуть під першими ж сходами і ти вступаєш сюди тільки для того, аби вискочити заміж за іноземця і виїхати з країни”. Роками, десятиліттями це моральне чудовисько знущалося та продовжує знущатися над сотнями студентів – змушує носити її сумочки перед парами, кожен день перестилати килими в її кабінеті. У холодні дні, коли будівля не опалюється, виганяє одягнених студентів, особливо теплолюбних іноземців, з кабінетів – вчить їх бути “гарними” при температурі +10″. 

Зі студенток публічно про образи та цькування з боку професорки заявила Марія Музиченко, яка вивчає міжнародне право. За її словами, Дайнеко з перших днів тероризувала дівчину через те, що вона поступила до магістратури ІМВ з іншого вишу – Києво-Могилянської академії, а також дозволила собі сперечатися, коли Дайнеко вимагала змінити стиль одягу.

Музиченко розповіла, що професорка неодноразово погрожувала їй виключенням з вишу та створювала проблеми зі здаванням тестів з англійської мови.

“В часи, коли в українському суспільстві точиться багато дискусій та працює багато проєктів щодо впровадження ґендерної рівності, активної участі жінок в політиці, попередження фактів морального насильства, захисту прав людини допускати аморальну поведінку з боку представника одного з провідних ВНЗ країни – це ганьба для університету та всієї академічної спільноти”, – йдеться у зверненні “Червоного Губера” до міністра освіти. 

Як відомо, орден княгині Ольги I ступеня є однією з найвищих державних нагород. Указом президента його присуджують жінкам за “внесок у державне будівництво та розвиток України, трудові здобутки та високий професіоналізм”. 24 серпня Дайнеко отримала вже третій орден княгині Ольги і Орден княгині Ольги буває трьох ступенів, їх вручають почергово починаючи з третього. . У 2009 році вона отримала нагороду III ступеня від президента Віктора Ющенка, а у 2014 — орден II ступеня від Петра Порошенка.

Валентині Дайнеко 73 роки, 30 з яких вона очолює кафедру іноземних мов Інституту міжнародних відносин. Це одна з ключових кафедр, оскільки випускники отримують одразу два дипломи: один зі своєї спеціальності, другий — перекладача іноземної мови. На кафедрі Дайнеко працюють понад 60 викладачів англійської, німецької, французької, іспанської, італійської, арабської, китайської та інших мов. Сама Дайнеко закінчила факультет романо-германської філології КНУ ім. Тараса Шевченко і викладає англійську мову в міжнародних документах і дипломатичній переписці, а також теорію та практику перекладу. За інформацією на сайті Інституту, Дайнеко багато стажувалася за кордоном — у США, Австрії, Канаді, Єгипті, Бельгії, Великій Британії, Греції та Ісландії.

За повідомленнями ЗМІ, студентами Валентини Дайнеко свого часу було багато відомих політиків та дипломатів, серед яких Міхеіл Саакашвілі, Петро Порошенко, Андрій Єрмак, Василь Горбаль.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter