Пристайко розповів деталі “формули Зеленського” щодо Донбасу

Дата: 20 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Так звана “формула Зеленського”, націлена на врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, передбачає відновлення виплат пенсій та послаблення економічної блокади ОРДЛО.

Про це міністр закордонних справ Вадим Пристайко розповів в інтерв’ю “Європейській правді”. 

Усі кроки, передбачені у формулі, за словами Пристайка, мають поновити зв’язки з українцями на непідконтрольній території.

“Ми відновимо виплату пенсій. Ми відновили сплату за послуги, які ми надаємо, тобто нам з того боку платять за воду. Зараз ми готуємося замінити наказ про список товарів, які людям дозволено перевозити через контактну лінію, на список того, що заборонено перевозити”, – розповів очільник МЗС.

Водночас Пристайко зауважив, що для реалізації деяких пунктів з формули потрібні додаткові дії, наприклад зміна рішення РНБО щодо блокади Донбасу. Очільник МЗС додав, що повністю скасовувати економічну блокаду, яку офіційно запровадили у 2017 році, не збираються.

“Але ж є блокада підприємств, а є, наприклад, товари щоденного вжитку для наших громадян. Навіть з точки зору економіки, чому ми не можемо продавати туди наші товари? Нехай на полицях стоїть ряжанка з українським прапором, а не російська чи білоруська, правда?” – каже Пристайко. 

Наостанок голова МЗС зауважив, що до кінця “формула Зеленського” ще не оформлена, проте достеменно можна сказати, що побудова мосту в Станиці Луганській та обміни полоненими – одні з її частин. 

Як відомо, вперше про так звану “формулу Зеленського” стало відомо лише наприкінці вересня. План, деталі якого не уточнювалися, нібито передбачає зміну наявних механізмів перереєстрації для отримання пенсії та більш чіткого роз’яснення державної політики щодо окупованих територій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter