Вимушений виїзд з окупованої території до РФ не є злочином під час війни – Мінреінтеграції

Дата: 15 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Мешканці тимчасово окупованих територій, які вимушено виїжджають до Росії, не мають бути притягнені до відповідальності, адже здійснюють це в стані крайньої потреби.

Про це повідомляє Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Фото: ПІК

“Багато українців нині вимушені виїжджати із зони бойових дій чи окупації через тимчасово окуповані території або через Росію, щоб дістатися безпечного місця. Покарання за перетин кордону не буде”, – пише Мінреінтеграції. 

Це зумовлене тим, що такий перетин відбувається в стані крайньої потреби, що, відповідно до статей 17, 18 та 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення, унеможливлює адміністративну відповідальність. 

У законі пояснюють, що крайня потреба – це дія для усунення небезпеки, яка загрожує державному або громадському порядку, власності, правам і свободам громадян, установленому порядку управління, якщо ця небезпека за цих обставин не могла бути усунута іншими засобами.

Мінреінтеграції зазначає, що в будь-якій ситуації громадяни можуть звернутися по роз’яснення на гарячу лінію Мінреінтеграції з кризових питань за номером 1548 або гарячу лінію “Довіри” Держприкордонслужби за номером 1598.

Нагадаємо, що з кінця лютого до Європейського Союзу виїхали 5,3 мільйона громадян України. Водночас загальна кількість переміщених осіб, які в’їхали до ЄС, зокрема й не громадян України, становить 7 мільйонів людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter