Викрили кол-центр колекторів, які погрожували людям насильством та порно-помстами

Дата: 09 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції виявив на території п’ятьох областей кол-центри колекторів, які погрожували боржникам розправою і публікацією підроблених фото порнографічного характеру. 

Про це повідомили у Нацполіції. 

Серед вимагачів – цивільні особи, нотаріуси та приватні виконавці. Колекторські кол-центри діяли на території столиці та Київської області, Вінниці, Житомира, Черкас та Херсона.

Зловмисників викрили після того, як на їх діяльність поскаржилась група осіб. Вимагачі в багатьох випадках видавали себе за представників офіційних владних структур, у тому числі НАЗК, і залякували застосуванням “повноважень”. Окрім цього погрожували застосуванням насильства та розповсюдженням у соцмережах фальсифікованої інформації порнографічного змісту.

У деяких випадках, як розповіли правоохоронці, людей примушували платити за неіснуючими кредитними боргами.

Наразі щодо зловмисників розпочали кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу України про вимагання (ч.4 ст.189), ввезення, виготовлення, збут і розповсюдженням порнографічних предметів (ч. 3 ст. 301) та примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань (ч.2 ст.355 ).

За місцями розташування офісів банківських “посередників” провели обшуки та вилучили оргтехніку, носії інформації, мобільні телефони та документацію. Речові докази відправили на експертизу.

Нагадаємо, що минулого року у сфері захисту персональних даних більшість скарг Омбудсману стосувалась агресивної поведінки колекторів. У 2016-му колектори “Сбербанку” погрожували передати борг переселенця бойовикам “ДНР”.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроєкт, що встановлює правила роботи колекторів, зокрема порядок реєстрації таких компанії, вимоги до етичної поведінки з боржниками, форми й порядок комунікації, вичерпний перелік персональних даних для оброблення, нагляд за колекторською діяльністю та санкції за порушення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter