Викрадений росіянами журналіст Дмитро Хилюк отримав відзнаку Платформи європейської пам’яті та сумління

Дата: 07 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Український журналіст, кореспондент УНІАН Дмитро Хилюк, якого окупанти викрали навесні 2022 року і незаконно утримують в Росії, отримав відзнаку Платформи європейської пам’яті та сумління (Platform of European Memory and Conscience) – некомерційної міжнародної неурядової організації, яка досліджує діяльність та злочини тоталітарних режимів у XX столітті.

Про це пише УНІАН.

Джерело: УНІАН

Нагороду отримала колега Дмитра, журналістка УНІАН Тетяна Поляковська. Вона передасть її батькам журналіста.

Церемонія нагородження відбулася у Варшаві в межах щорічної зустрічі членів платформи. Участь у заході взяли представники 48 інституцій. Загалом до платформи входять 68 інституцій та організацій із 23 країн Європи та Північної Америки. Абсолютною більшістю вони підтримали кандидатуру Дмитра Хилюка як лауреата премії, пише видання.

Ця премія присуджується тим, хто бореться проти тоталітаризму, за ідеали демократії, основні права і свободи людини та верховенство права. Переможцем може бути представник будь-якої країни світу.

Кандидатуру Дмитра Хилюка на цю нагороду номінували українські інституції, які є членами платформи: Національний музей Голодомору-геноциду, Центр досліджень визвольного руху, Інститут національної пам’яті (ІНП) та Галузевий державний архів ІНП.

Премія Платформи європейської пам’яті та сумління має підтримувати лауреатів у їхній боротьбі, допомагати захищати їх від переслідувань та сприяти міжнародному розголосу їхньої справи.

Нагадаємо, 24 лютого росіяни окупували село Козаровичі Київської області, де разом з батьками мешкав Дмитро Хилюк. 3 березня до них додому прийшли окупанти та викрали його разом з батьком. Останнього відпустили через вісім днів, 11 березня. Журналіста ж продовжували перевозити з однієї “в’язниці” до іншої. Одна з них знаходилась в аеропорту “Гостомель”, який росіяни зайняли на початку повномасштабного наступу. Через неї пройшло дуже багато полонених, яких утримували у промислових холодильниках. Про це “Репортерам без кордонів” розповів український солдат, якого росіяни там тримали разом з Хилюком, починаючи з 12 березня.

23 квітня телеканал 1+1 в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив, що журналіст УНІАН Дмитро Хилюк уже понад рік перебуває в російському полоні. Його кілька разів намагались обміняти, але щоразу росіяни останньої миті порушували домовленості щодо нього та ще кількох людей.

Журналісти наголосили, що офіційний статус журналіста УНІАН не полонений, а цивільний заручник. Згідно з міжнародним правом, таких людей не можна обміняти на військових, їх мають просто відпустити, але росіяни не хочуть цього робити.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу. У ній, зокрема, йдеться про порушення законів та звичаїв війни – жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі в межах цього кримінального провадження.

Росія не надає жодної інформації про викраденого окупантами журналіста УНІАН ні Уповноваженому Верховної Ради із прав людини Дмитру Лубінцю, ні міжнародним організаціям.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на листопад 2023 року у полоні росіян знаходилося щонайменше 25 українських журналістів, як викрадених на початку вторгнення, так і нещодавно затриманих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter