“Викрадені діти”: у Києві презентували документальну стрічку  про незаконне вивезення українських дітей на територію Росії

Дата: 28 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Києві презентували документальну стрічку “Викрадені діти”. Фільм розкриває тему воєнних злочинів, які чинили окупанти проти українських дітей: вбивства, поранення, усиновлення, депортація.

Презентація відбулася в агентстві Укрінформ.

Продюсер Олександр Мельничук розповів, що робота над цим фільмом була непростою через складність теми та через те, що одночасно хотілося дати відповідь на два запитання: “За що ми воюємо?” та “Проти чого ми воюємо?”.

“Багато чого в цьому світі можна зрозуміти, але не можна зрозуміти злочини та насильство проти дітей, знущання з них”, – зазначив продюсер.

Він додав, що стрічку також планують перекласти англійською мовою.

Режисери фільму розповіли, що окупаційна влада примусово вивозить з окупованих територій України дітей, які перебували в сиротинцях чи мали опікунів, а також безпосередньо викрадених у батьків дітей.

“Це різні випадки, але всі вони свідчать про систематичність дій, про загальну політику РФ щодо асиміляції українських дітей, що є складовою злочину геноциду”, – сказала співзасновниця і координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова.

Відеопроєкт створили з ініціативи телеканалу “Київ” та Управління стратегічних комунікацій апарату головнокомандувача ЗСУ.

Тривалість документальної стрічки 30 хвилин.

Нагадаємо, за офіційними даними, Росія вже депортувала з України 16 тисяч 221 дитину, але справжня кількість може бути значно більшою. Так, за даними з відкритих джерел, озвученими в РФ, Росія вивезла з України 738 тисяч дітей. 

Відомо, що дітей депортують до 57 регіонів Росії, зокрема до Сибіру.

За оцінюванням дослідників Лабораторії гуманітарних досліджень факультету охорони здоров’я Єльського університету, від 24 лютого 2022 року понад 6 тисяч українських дітей потрапили до таборів “ідеологічного перевиховання” та всиновлення. 

Значну кількість дітей, які перебувають у цих таборах, вивезли з окупованих регіонів Донеччини та Луганщини, деяких – з Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік. 

Росія також змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки депортації українців на територію Російської Федерації та Білорусі, що сталися під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter