Видавництво “Лабораторія” випустить книжку “Джулія” – феміністичну версію роману “1984”

Дата: 05 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Видавництво “Лабораторія” готує до друку феміністичну версію культового роману Джорджа Орвелла “1984” – книжку-антиутопію “Джулія” американської письменниці Сандри Ньюман.

Про це повідомляє “Wonderzine Україна”.

Фото: DIVOCHE.MEDIA

Так, через 75 років після того, як Орвелл закінчив писати свій культовий роман, Сандра Ньюман дослідила світ Великого Брата з феміністичного погляду.

Події, як і в книжці Орвелла, розгортаються в 1984 році в Лондоні – головному місті Злітної смуги Один, третьої за чисельністю населення провінції Океанії.

Головна героїня, на імʼя Джулія Вортінг, працює механікинею – лагодить машини для написання романів у відділі художньої літератури в Міністерстві правди. 

За мірками ідеології ІнгСоц, правління партії та її лідера Великого Брата, Джулія є зразковою громадянкою – життєрадісно-цинічна жінка, яка ні в що не вірить і зовсім не переймається політикою. Вона регулярно порушує правила, але також співпрацює з режимом, коли це необхідно.

Джулію люблять усі, бо вона знає, як вижити у світі постійного нагляду, Поліції думок, дітей-шпигунів і чорних ринків пролетарських районів. Вона дуже добре вміє виживати.

Проте все змінюється, коли Джулію починає цікавити колега з відділу записів – працівник середньої ланки Зовнішньої партії, на імʼя Вінстон Сміт (головний герой роману Орвелла). Одного разу, підійшовши до Вінстона, вона імпульсивно вручає йому записку. Тоді вона усвідомлює, що втрачає контроль і більше не може безпечно почуватися в цьому світі.

Нагадаємо, що в книжці видавництва Artbooks “Світанок Малібу” Тейлор Дженкінс Рід некоректно переклали одне зі слів, замінивши його гомофобним слюром і Слюр – це загальна назва образливих слів, що вживаються проти людей певної раси, сексуальної орієнтації, статі тощо.. Після того як на це звернула увагу громадська організація KyivPride, видавництво перепросило за помилку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter