Видавання затриманого в Чехії росіянина Франчетті, який брав участь в окупації Криму, досі актуальне – Офіс генпрокурора

Дата: 13 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора України підтвердив актуальність запиту про видавання росіянина Олександра Франчетті, якого правоохоронці затримали в Чехії за те, що сприяв протиправній анексії Криму.

Про це йдеться в заяві на сторінці офісу.

Олександр Франчетті – козак “Севастопольської пластунської сотні”. Фото: Instagram О. Франчетті

Українська сторона звернулася до Міністерства юстиції Чехії ще в серпні 2020 року із запитом Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя про видавання громадянина Російської Федерації.

Орган досудового розслідування розшукує його для притягнення до кримінальної відповідальності за участь у незаконних збройних формуваннях “Самооборона Криму” та “Северный ветер” (ст. 260 КК України).

У відомстві вказують, що Голосіївський районний суд м. Києва обрав щодо підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За інформацією чеського аналітика Романа Маца, наразі gосольство РФ в Чехії докладає максимум зусиль, щоб Франчетті був переданий не в Україну, а в Росію. Роман передбачає, що найближчим часом на правоохоронців можуть тиснути і проросійські політичні сили Чехії.
 
“У ситуацію вже включилося Посольство Росії, кажуть, що надають Франчетті допомогу. Але мета зрозуміла – головне, щоб чехи не видали Франчетті Україні. Очікуємо, що представники РФ будуть тиснути на чеські правоохоронні органи через прокремліських політиків, як це було у випадку затриманого хакера Нікуліна”,цитує Мацу Медійна ініціатива за права людини.

Нагадаємо, про затримання Олександра Франчетті стало відомо 12 вересня. Підозрюваного затримали в аеропорту Праги за міжнародним ордером на арешт, виданим за запитом України.

2014 року Франчетті активно брав участь в окупації Криму. За кілька днів до початку російської операції з протиправної анексії півострова він очолював угруповання “Північний вітер”, яке відповідало за охорону ліній електропередач, газопроводу, а також виявлення якихось “екстремістських груп”. Сам Франчетті розповів, що це угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту РФ.

Чоловік отримав медаль “За возвращение Крыма” від представників окупаційної влади Криму.
 
Як повідомляв Центр журналістських розслідувань у матеріалі “Туристи Путіна: Олександр Франчетті”, після закінчення “російської весни” на півострові він виявився вже не потрібен РФ. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму. Чоловік потрапив до поля зору чеських спецслужб, оскільки він може становити загрозу безпеці як Чехії, так і всього ЄС, яким має право вільно пересуватися.
 
Раніше ZMINA повідомляла, що Прокуратура АРК спільно з Нацполіцією автономії ідентифікувала й встановила анкетні дані понад 1 300 учасників “Самооборони Криму”. Наразі 257 представникам незаконного формування повідомили про підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених статтями 110, 111, 260 Кримінального кодексу України.
 
Правозахисники зазначають, що в перші роки окупації на півострові найактивніше діяло незаконне парамілітарне угруповання “Кримська самооборона”, з чиїми діями й пов’язують більшість насильницьких зникнень, а трохи згодом першу роль у викраденнях людей почала неприховано перебирати на себе російська ФСБ, хоч і не залишилася єдиним виконавцем “брудних політичних замовлень на знищення противників окупації”
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter