Вибори у Казахстані: близько сотні затриманих під час протестів

Дата: 10 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Близько сотні людей затримали під час протестів у Казахстані. Сьогодні в країні відбуваються вибори до нижньої палати парламенту та місцеві представницькі органи. У виборах бере участь п’ять політичних партій, але серед них немає жодної опозиційної. Критики уряду закликали до загальнонаціональних протестів у день голосування.

Про це повідомляє інтернет-журнал “Vласть”

Затримання на площі Республіки в Алмати

Кілька груп, які виступають з критикою влади, вийшли на протестні акції у Нур-Султані та в Алмати в день голосування.

Деякі затримані закликали бойкотувати вибори. В Алмати, у районі площі Республіки, вдень був відсутній доступ до мобільного інтернету. Прилегла до монумента Незалежності територія охоронялася силовиками, а вздовж площі були припарковані поліцейські автівки та автозаки. 

Хоча офіційна влада заперечує будь-який можливий тиск на протестувальників.

Жодних репресивних заходів щодо протестних настроїв вживати не будуть. Правоохоронні органи працюватимуть   відповідно до нашого законодавства“, – зазначив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Активісти говорять про десятки людей, що піддалися затриманням, арештам та отримали штрафи напередодні виборів. А незалежні спостерігачі заявляють про безпрецедентний тиск з боку влади.

Нагадаємо, що з 9 серпня в Білорусі не закінчуються акції протесту невдоволених фальсифікаціями на виборах президента. Перегони, за офіційними даними, виграв Олександр Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter