“Ви бачили дрони?”: в окупованому Криму “поліцейські” попереджали кримських татар про неприпустимість “масових несанкціонованих заходів”

Дата: 01 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У селищі Жовтневому Червоногвардійського району тимчасово окупованого Криму незаконні співробітники “поліції” принесли застереження щодо заборони на участь у “масових несанкціонованих заходах” кримським татарам. Серед тих, до кого російські силовики навідалися, – літні батьки політв’язня Рустема Емірусеїнова та Арсена Абхаїрова, кореспондент “Кримської солідарності” Куламет Ібраїмов, 64-річна Шадія Катик, 61-річна Зера Сатівалдієва та Юнус Велієв.

Про це інформує громадянське об’єднання “Кримська солідарність”

Усі вони декількома днями раніше брали участь у колективному дуа і молитві, присвяченому річниці затримання трьох кримських татар із “червоногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір”.

Застереження того дня також принесли політв’язню Емілю Зіядінову – за місцем проживання його сім’ї, тоді як кримський татарин уже кілька років перебуває в ув’язненні та засуджений до 17 років позбавлення волі.

“Співробітник поліції сказав, що хоче поговорити з Емілем Зіядіновим. Мати відповіла, що поговорити з ним не зможуть. Він спитав про причину. Вона сказала, що перебуває в ув’язненні, і він розвернувся й пішов”, – розповіла дружина політв’язня Ельвіє Зіядінова.

Застереження також принесли батькам політв’язня Рустема Емірусеїнова – Решату та Зурі Емірусеїновим. Жінка за станом здоров’я вийти до працівників не змогла.

“Чи бачили ви, що літають літаки, дрони, він каже, ну літаки летять, а решта – я не знаю, що летить. Потім питали, чи приходять до вас агітувати проти спецоперації і Спеціальна військова операція (СВО) – так вище керівництво Російської Федерації називає геноцидальну повномасштабну війну проти України. , – розповів Решат Емірусеїнов.

Співробітники поліції наполягали на тому, щоб до них вийшла літня Зуре Емірусеїнова.

“Вимагали – нехай дружина вийде. Але вона дуже хворіє. Вона не може ходити зараз. Хотіли зайти на подвір’я, щоб вона до вікна підійшла. Але я їх не пустив у двір, тому що вона погано почувається і нервувати їй не можна”, – додав він.

Кореспонденту “Кримської солідарності” Куламету Ібраїмову правоохоронці принесли застереження за місцем прописки. Журналіст мешкає за іншою адресою. До співробітників поліції вийшов його брат. У документі застерігали від участі в якихось “масових несанкціонованих заходах”. Співробітники також ставили питання про те, чи пролітали будь-які безпілотні літальні апарати над Жовтневим.

“Це застереження я вважаю черговою спробою тиску на незалежну журналістську діяльність у Криму, оскільки ми з 2014 року висвітлюємо ті події, які відбуваються тут. Також, крім мене, дійшли ще шести сімей. Це аж ніяк не зупиняє мене, не вплине на мою журналістську діяльність”, – прокоментував Куламет Ібраїмов.

Відомо, що 28 лютого силовики ФСБ навідалися з обшуком до будинку  кримського татарина Соїна Джемілова в селі Приємне. Вони розшукували сина Абдуллу Джемілова, якого на момент слідчих заходів не було вдома. Про обшук “Кримській солідарності” розповів молодший брат Джемілова – Абдульазіз Джемілов.

 

Нагадаємо, незаконні співробітники “поліції” регулярно вручають подібні застереження кримським татарам, серед яких є активісти, члени Меджлісу кримськотатарського народу, визнаного в РФ екстремістською організацією, правозахисники та кореспонденти “Кримської солідарності”.

Правозахисники називають це способом психологічного тиску, а “поліція” – “превентивним заходом” непроцесуального характеру.

Як відомо, свобода мирних зібрань не передбачає отримання згоди на проведення заходів. Владу потрібно інформувати про плани мирного зібрання, щоб та забезпечила правопорядок під час акції. Це її обов’язок.
 
З початку тимчасової окупації Росія незаконно вимагає від ініціаторів мирних зібрань узгоджувати заходи. Представники “адміністрацій” на півострові зазвичай відмовляють у проведенні акцій, що можуть містити критику де-факто влади.
 
Напередодні Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець констатував, що на півострові відсутні громадянські та політичні права. Російські силовики винесли 247 обвинувальних постанов через “організацію масового одночасного перебування в громадських місцях”, 234 фізичних осіб притягнули до відповідальності, серед яких 205 – кримські татари. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter