“Все більше людей ми змушені маркувати як іноагентів та екстремістів”: у Росії після 21 року роботи закрилось медіа

Дата: 31 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії після 21 року роботи закривається видання Newsru.com. Редакція назвала причиною такого кроку економічні проблеми, викликані політичною ситуацією в країні. 

Про це повідомили на сайті медіа. 

Порожня редакція видання. Фото: Newsru.com

Видання Newsru.com було одним з найстаріших видань у російському сегменті Інтернету та до 2017 року навіть мало українську версію. Засновником медіа був Антон Носик, головною редакторкою Олена Березницька-Бруні, а власником  підприємець Володимир Гусинський.

Як зазначили у редакції, закритись вони вирішили, адже великі рекламодавці, які забезпечували незалежність медіа, перестали співпрацювати з сайтом через їх політику. 

“Після 2014 року стало зрозуміло, що докорінно змінюється не тільки географія і зовнішня політика, а й внутрішня економіка. Наша картина дня стала так відрізнятися від картинки, яку вважають за краще державні ресурси, що співпрацювати з нами після подій 2014 року великі рекламодавці перестали, а решта почали особливо побоюватися вже в цьому році. Нам все частіше доводилося писати про прийняття обмежувальних законів, які в будь-який день могли б торкнутися нас самих. Все більше шанованих людей і джерел правдивої інформації ми змушені були маркувати як іноагентов і екстремістів”, – йдеться у останньому повідомленні, опублікованому на Newsru.com.

Після закриття журналісти пообіцяли залишити у відкритому доступі архів з понад мільйоном публікацій сайту:

“Ця історія подій XXI століття вкрай важлива для розуміння того, що відбувається сьогодні. Архів допоможе не бути наївними і довірливими, допоможе співставити факти та відповісти на багато питань. Для нас це останні повідомлення на сьогодні. Ми з сумом прощаємося з нашою абсолютно унікальною і вірною аудиторією”.

Відомо, що закон про іноагентів працює в Росії з 2012 року. До таких можуть прирівняти некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. Із 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Схожий закон працює й у США, але, за словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Нагадаємо, що раніше цього року у Росії до списку іноземних агентів внесли популярне видання “Медуза”. Медіа також прогнозувало, що у подальшому їм доведеться закритись через брак коштів від рекламодавців, які не хочуть співпрацювати з виданнями, визнаними іноагентами. Наразі редакція працює завдяки пожертвам. 

Згодом журналістів та співробітників російської служби “Радіо Свобода” перевезли до Києва та Праги. Сталось це також через тиск влади та внесення декількох проєктів видання до списку іноземних агентів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter