ВРП відмовилася відстороняти суддю Вовка попри докази НАБУ

Дата: 01 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя відмовилася відсторонити від посади голови Окружного адміністративного суду міста Києва суддю Павла Вовка. 

Про це повідомили у ВРП.

ВРП, яка після звинувачень НАБУ на адресу Вовка звинувачувала правоохоронців в організації інформаційної кампанії проти судової влади, розглядала клопотання генпрокурора про тимчасове усунення Вовка, його заступника Євгена Аблова, суддів Ігоря Качура, Володимира Келеберди, Олексія Огурцова та Ігоря Погрібніченка у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Засідання ради фактично зробили закритим, адже до будівлі не пустили антикорупційних активістів та не проводили трансляцій. Згодом у ВРП повідомили, що прохання медіа та активістів відкрити засідання не є достатньою підставою для відеотрансляції, адже для цього нібито потрібне бажання його учасників. 

Рішення про невідсторонення судді Вовка підтримали всі члени ВРП. Рада мотивувала своє рішення тим, що прокуратура, нібито, не надала доказів причетності судді до кримінальних правопорушень.

“Долучені до клопотання матеріали кримінального провадження не містять доказів належного вручення повідомлення судді про підозру і, відповідно, суддя не набув статусу підозрюваного”, – пояснили там.

Напередодні засідання НАБУ оприлюднило записи й розшифрування розмов, які у відомстві назвали доказами керованого правосуддя і зловживань голови ОАСК Павла Вовка та тиску на Вищу раду правосуддя. Правоохоронці стверджували, що Вовк має безпрецедентний вплив на окремих членів органу.

Нагадаємо, що НАБУ і САП звинуватили голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади. Вони нібито хотіли встановити контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створювати штучні перешкоди в їхній роботі. Як доказ правоохоронці виклали 45-хвилинне відео із записами розмов, ймовірно, Вовка та його колег. Суддя назвав записи фальсифікацією та розповів, що вважає звинувачення справою рук іноземних агентів. 

Як відомо, Окружний адміністративний суд міста Києва вирішує спори з державою. Активісти вже не перший рік наголошують на тому, що корумпований суд фактично може керувати країною.

Минулого року Павло Вовк став фігурантом так званої вовчої справи, коли НАБУ оприлюднило аудіозапис телефонних розмов, у якому йдеться, що він і деякі судді втручались у діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Для того щоб уникнути обов’язкового кваліфікаційного оцінювання, їм були потрібні лояльні члени в комісії. Тож за втручання Вовка двох її учасників замінили наперед визначеними переможцями конкурсу за квотою Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової та Державної судової адміністрації.

Питання в активістів викликає й заступник Вовка Євген Аблов. Він відомий тим, що 9 грудня 2013-го прийняв позов від громадянина, якому барикади на Майдані “перешкоджали вільно пересуватися”. Той просив зобов’язати спецпідрозділ “Беркут” припинити правопорушення щодо блокування доріг. Менш ніж за дві години Аблов видав позивачеві ухвалу, якою заборонив “будь-яким особам вчиняти дії щодо блокування будь-яким способом” усіх вулиць, де відбувались акції протесту. Згодом спецпідрозділ “Беркут” та внутрішні війська зробили невдалу спробу штурму Майдану.  

Окрім цього, судді ОАСК відомі тим, що відсторонили від обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, заборонивши їй вчиняти будь-які дії як очільниці відомства. У результаті під загрозою опинилося відправлення великої партії життєво необхідних ліків до регіонів. Також суд розглядав позови звільнених унаслідок проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. За словами самого Вовка, поновлено було близько 90% звільнених поліцейських.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter