ВРП відкрила справу щодо судді з Одеси, яка не визнавала адвокатом чинного військового

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Третя дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя за скаргою адвоката Сергія Федяєва відкрила дисциплінарну справу щодо судді Приморського районного суду міста Одеси Тетяни Федчишеної. 

Увагу на це звернула Судово-юридична газета. 

Будівля Приморського районного суду міста Одеси. Фото: сайт суду

1 квітня 2024 року Федчишена залишила без розгляду заяву Федяєва. Суддя дійшла висновку, що адвокат не має повноважень подавати її, бо є чинним військовослужбовцем. На її думку, перебування на військовій службі відповідно до Закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”і Згідно із пунктом 2 частини першої статті 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» є несумісною з діяльністю адвоката.

Втім, як наполягав Федяєв, зупинити здійснення адвокатської діяльності можна лише за фактом добровільної подачі адвокатом заяви за “виникненням обставин несумісності”. Адвокат стверджує, що суддя фактично перебрала на себе функції Ради адвокатів, чим позбавила його клієнта – ТОВ “Компані Фінанс” – доступу до правосуддя.

Федяєв є керівником цієї ТОВ, а відтак, згідно з частиною третьою статті 58 Цивільного процесуального кодексу, юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника.

Третя дисциплінарна палата ВРП зазначила, що право на заняття адвокатською діяльністю зупиняється, зокрема, у разі:

  • подання адвокатом заяви про зупинення адвокатської діяльності (пункт 1 частини першої статті 31);
  • накладення на адвоката дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю (пункт 3 частини першої статті 31).

Також Рада адвокатів України 3 березня 2022 року ухвалила рішення № 24, згідно з яким у період воєнного стану не вважається порушенням вимог щодо несумісності проходження військової або альтернативної (невійськової) служби адвокатами та не застосовується така підстава для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності (дане рішення втратило чинність на підставі рішення Ради адвокатів України від 7 червня 2024 року № 26).

У підсумку ВРП наголосила, що вирішувати, чи може адвокат здійснювати свою діяльність, є виключною компетенцією уповноважених органів й не належить до компетенції суду.

Нагадаємо, що Віктору Медведчуку відмовили у спробах займатися адвокатською діяльністю в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter