“Впровадження ефективних засобів захисту прав громадянського суспільства є невід’ємним атрибутом демократичної держави”, – Банчук

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Впровадження ефективних засобів захисту прав громадянського суспільства, зокрема правозахисників та журналістів, є невіддільним атрибутом будь-якої демократичної держави.

Про це заявив заступник міністра юстиції України Олександр Банчук під час двосторонньої зустрічі Україна-ЄС щодо зміцнення демократичних інституцій, йдеться на фейсбук-сторінці Міністерства юстиції України. 

 “Захист прав громадянського суспільства, зокрема журналістів та правозахисників, є одним із ключових аспектів побудови демократії. Ми повинні створити ефективні механізми, які б забезпечували правову допомогу й захист тих, хто відстоює свободу слова та права людини”, — підкреслив Олександр Банчук.

Говорячи про механізми правового захисту, заступник міністра відзначив, що у травні 2024 року Міністерство культури та стратегічних комунікацій України разом із правозахисною платформою “Human Rights Platform” започаткували ініціативу з надання безоплатної правничої допомоги журналістам та медійникам. Ця ініціатива передбачає:

  • правову підтримку редакцій і журналістів у цивільних, адміністративних та кримінальних справах,
  • представництво їхніх інтересів у Європейському суді з прав людини,
  • підготовку юридичних документів,
  • письмові консультації,
  • правовий супровід під час реалізації Закону України “Про медіа”.

Олександр Банчук також звернув увагу на створення 8 квітня 2024 року Координаційного комітету при Міністерстві культури та стратегічних комунікацій України для впровадження в Україні кампанії Ради Європи “Журналісти мають значення”. Комітет працюватиме над оцінкою викликів, що стоять перед журналістами, та над визначенням шляхів забезпечення їхньої безпеки в умовах воєнного стану.

Крім того, Україна планує до 2027 року гармонізувати своє законодавство з Директивою ЄС 2024/1069 Європейського Парламенту та Ради від 11 квітня 2024 року про захист осіб, які беруть участь у громадському житті, від явно необґрунтованих позовів або неправомірних судових розглядів. Також передбачається вдосконалення правової бази для захисту громадських активістів та медіа.

Нагадуємо, раніше ZMINA писала про “Страхування, пільги та залучення молоді: як держава планує розвивати волонтерство, і що ще потрібно змінити”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter