Впродовж 2022 року Нацполіція зареєструвала 131 кримінальне провадження щодо дискримінації

Дата: 05 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Упродовж 2022 року в роботі Нацполіції України перебували 434 кримінальних провадження, розпочатих за порушення 161 статті Кримінального кодексу, яка гарантує рівність громадян незалежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності тощо. З них 303 – зареєстровані раніше, а 131 – у 2022 році. 

Про це йдеться в річній доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Фото: NV

Зокрема, у липні 2022 року Нацполіція відкрила кримінальне провадження в місті Хмельницькому. Справа стосувалася єврейської родини, яка з боку сусіда зазнавала постійних образ та тиску на ґрунті нетерпимості, за ознаками релігійних переконань та етнічного походження членів родини. Відтак батько родини був змушений перевезти дітей до безпечнішого місця. 

Сімʼя кілька разів зверталася до правоохоронних органів, але відомості до ЄРДР і ЄРДР – єдиний реєстр досудових розслідувань. жодного разу не вносилися. Зрештою поліція все ж розпочала досудове розслідування в окремому кримінальному провадженні за статтею 161.

Право осіб, постраждалих від виявів антисемітизму, на належне реагування з боку правоохоронних органів та подальшу кваліфікацію правопорушення з урахуванням мотиву нетерпимості поновили.

“Недосконалість механізму притягнення до відповідальності за дискримінаційні дії, зокрема відсутність адміністративної відповідальності за дискримінацію, перешкоджає захисту прав осіб, які зазнають дискримінації.

Відсутність єдиного підходу до визначення мови ворожнечі, ефективного механізму моніторингу, взаємодії та притягнення до відповідальності за поширення мови ворожнечі перешкоджає належному реагуванню на такі випадки та створює передумови для формування почуття безкарності за її розповсюдження”, – зазначається в доповіді.

Водночас протягом 2022 року лише за вісьмома кримінальними правопорушеннями до суду скерували обвинувальні акти для розгляду їх по суті. За чотирма правопорушеннями до суду передали угоди про визнання винуватості, а ще за одним – клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру.

За словами Омбудсмана, це свідчить про складність дослідження та підтвердження ймовірного мотиву нетерпимості у вчинених правопорушеннях, а також підтверджує необхідність розмежування відповідальності за скоєння дискримінаційних дій на кримінальну й адміністративну.

Нагадаємо, що в ніч проти 24 грудня 2022 року в Ужгороді на площі Театральній зʼявились антисемітські написи на стіні. На будівлі були написані заклики до вбивства євреїв та накази, адресовані представникам цієї національної спільноти, покинути Україну. 

Згодом, 3 квітня 2023 року, правоохоронці затримали ймовірного російського агента, який погрожував очільнику єврейської громади Закарпаття та робив антисемітські написи на будівлях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter