“Упав і навмисно вдарився головою”: ЄСПЛ не повірив румунським поліцейським і присудив потерпілому 19 тисяч євро

Дата: 12 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) не сприйняв аргументів поліції про самоушкодження громадянина Румунії. Державні органи цієї країни не встановили, що достеменно трапилося під час перевірки документів та у відділку поліції, аби визначити походження ушкоджень чоловіка і відповідальних за це осіб. Тому судді в Страсбурзі переклали відповідальність виключно на органи влади.

Про це йдеться в пресрелізі суду за справою “Бадоу проти Румунії”. 

Повідомляється, що 8 листопада 2010 року поліція затримала 36-річного Джорджа Бадоу (George Vichente Bădoiu) під час процедури перевірки документів. Правоохоронці повідомляють, що чоловік відмовився показувати посвідчення особи. Він погодився сісти в машину, аби поїхати до відділку поліції, однак дорогою почав виявляти агресію і напав на поліцейського. У відповідь співробітники поліції застосували до нього силу та надягли кайданки. А після того, як встановили його особу, – відпустили.

Джордж Бадоу звинуватив поліціянтів у грубому поводженні. Чоловік заперечував насильство проти правоохоронців і звинуватив їх у неправдивих свідченнях.

Два експертні звіти Інституту судової медицини м. Арад і Тімішоара підтвердили висновки початкової судово-медичної експертизи. У висновках останнього йшлося, що ушкодження Бадоу спричинили удари твердими предметами і на їх лікування передбачено вісім-дев’ять днів.

Прокуратура допитала поліцейських, які стверджували, що потерпілий упав у відділку і декілька разів навмисно вдарився головою об металеву решітку. Прокурор відхилив скаргу Джорджа Бадоу. У своєму висновку прокурор підсумував, що ушкодження були наслідком обґрунтованого і пропорційного використання сили та актів заподіяння собі шкоди.

Національний суд відхилив скаргу Джорджа Бадоу про неправдиві свідчення, і чоловіка зрештою оштрафували за образу співробітників поліції.

У своїй скарзі до ЄСПЛ, з посиланням на статтю 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (“Заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження”), Бадоу стверджував, що зазнав жорстокого поводження під час перевірки документів. Він скаржився, що органи влади не провели ефективного розслідування його тверджень.

Суд у Страсбурзі визнав, що слідчі органи достеменно не встановили, що трапилося під час перевірки документів або у відділку поліції. Це варто було б зробити, аби чітко визначити походження ушкоджень заявника та відповідальних осіб. Через це судді одноголосно вирішили, що сталося порушення процесуального аспекту статті 3 та присудили заявникові 19,5 тис. євро відшкодування моральної шкоди та 2 тис. євро відшкодування видатків та витрат.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter