“Вот тебе за наших пацанов!”: у Росії напали на головреда “Нової газети” Дмитра Муратова

Дата: 08 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії в потязі Москва–Самара невідомий облив червоною фарбою лауреата Нобелівської премії миру, головного редактора незалежного видання “Нова газета”.

Про це 7 квітня повідомили в телеграм-каналі Novaya Gazeta. Europe.

Джерело: телеграм-канал “Нової газети. Європа”

“Облили в купе олійною фарбою з ацетоном. Очі страшенно печуть. Поїзд Москва–Самара. Олійний запах по всьому вагону. Відправлення затримано вже на 30 хвилин. Спробую вмитися. Він вигукнув: “Муратов, ось тобі за наших пацанів”, — сказав Муратов.

Головред “Нової газети. Європа” Кирило Мартинов написав у твіттері, що Муратову надали медичну допомогу і що на його зір, можливо, вплинула фарба. Мартинов назвав нападника “провоєнною людиною”.

Комітет журналістів заявив, що російська влада повинна розслідувати цей напад і забезпечити, щоб журналіст міг працювати, не побоюючись переслідувань.

Нагадаємо, що 4 березня “Нова газета” на вимогу влади ухвалила рішення про видалення матеріалів, в яких відкрито називали напад РФ на Україну війною і вторгненням, а не “спецоперацією”, як зобов’язує влада РФ. Це сталося на тлі набуття чинності в Росії закону про покарання за так звані “фейки” про дії російських збройних сил.

Тоді в редакції заявили, що, розглянувши два варіанти своїх дій та після голосування читачів, вирішили продовжувати працювати в умовах військової цензури, виконуючи вимоги влади.

28 березня “Нова газета” оголосила про зупинення своєї діяльність до припинення “спеціальної операції на території України”. Пізніше Мартинов оголосив, що журналісти, які виїхали з Росії, заснували нове видання “Нова газета. Європа”.

Джерело: “Нова газета”

Нагадаємо, що Муратов отримав Нобелівську премію миру 2021 року за свою журналістську роботу, а також був удостоєний Міжнародної премії CPJ за свободу преси 2007 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter