Російська “Новая газета” видаляє статті про війну з Україною

Дата: 04 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російське видання “Новая газета” на вимогу влади ухвалило рішення про видалення матеріалів, в яких відкрито називали напад РФ на Україну війною і вторгненням.

Про це йдеться на сайті видання.

Джерело: focus.ua

Це сталося на тлі набуття чинності в Росії закону про покарання за так звані “фейки” про дії російських Збройних сил.

За інформацією видання, Генеральна прокуратура та Роскомнагляд вимагають від незалежних ЗМІ видаляти матеріали, в яких бойові дії на території України названі війною, агресією чи вторгненням. У разі відмови погрожують гігантськими штрафами та в перспективі – ліквідацією ЗМІ.

Зокрема, “Новая газета” отримала шість таких офіційних вимог від влади.

Розглянувши два варіанти своїх дій та після голосування читачів редакція вирішила продовжувати працювати в умовах військової цензури, виконуючи вимоги влади.

“Ми не маємо права ризикувати свободою наших товаришів. Але ми не можемо ігнорувати і позиції вас, наших читачів, які однозначно висловилися за продовження роботи в умовах військової цензури. Тому ми видаляємо матеріали на цю тему з нашого сайту та із соціальних мереж”, – йдеться в повідомленні на сайті ЗМІ.

Видання зазначило, що продовжує розповідати про наслідки, з якими зіткнулася Росія: економічна криза, що розвивається, стрімке падіння рівня життя, проблеми з доступом до іноземних ліків і технологій, переслідування інакодумців, зокрема й за антивоєнні висловлювання.

Поки що статті, які мають видалити, можна скачати з сайту “Нової газети”. 

Раніше Роскомнагляд обмежив на території Росії доступ до сайтів “Радіо Свобода”, російської служби BBC та видання “Медуза”. Утруднений доступ користувачів до сайту Deutsche Welle.

Також в РФ заблокували роботу радіостанції “Ехо Москви” та телеканалу “Дождь”. Всі ці ЗМІ надавали інформацію про російсько-українську війну.

Водночас користувачі в Росії скаржаться на збої в роботі фейсбуку. Про це ж свідчать дані ресурсів Downdetector и Globalcheck

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter