В Осло вручили Нобелівську премію миру журналістам з Філіппін і Росії

Дата: 11 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

10 грудня в Осло відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру. Голова Норвезького нобелівського комітету Беріт Райсс-Андерсен вручила цьогорічним лауреатам – головному редактору російської “Нової газети” Дмитрові Муратову та філіппінській журналістці Марії Рессі нобелівську медаль і диплом.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Джерело: “Радіо Свобода”

Нагорода присуджена журналістам, як написали в оголошенні Норвезького Нобелівського комітету, “за зусилля щодо збереження свободи вираження думок, що є обов’язковою умовою для демократії і миру”.

“Ця премія – усій справжній журналістиці. Ця премія моїм загиблим колегам з Нової газети – Ігореві Домникову, Юрію Щекочихіну, Ганні Політковській, Анастасії Бабуровій та Стасу Маркелову, Наташі Естеміровій. Ця премія і живим колегам, спільноті, яка виконує професійний обов’язок“, – йдеться у промові Муратова, опублікованій Нобелівським комітетом.

Я виступаю з ініціативою створення Міжнародного трибуналу проти тортур, завдання якого збирати дані щодо застосування тортур у різних частинах світу та державах. Встановити катів та їхніх господарів, причетних до подібних злочинів. Сподіваюся, звичайно, насамперед на журналістів-розслідувачів з усього світу. Катування повинні бути визнані тяжким злочином проти особистості“, – заявив Муратов під час церемонії вручення.

Він також зачепив у своїй промові тему відносин РФ та України.

Гібридні бойові дії, трагічна, потворна та злочинна історія з боїнгом MH17 зруйнували відносини Росії та України, і я не знаю, чи зможуть наступні покоління їх відновити… Тим більше у хворих головах геополітиків війна Росії та України перестала здаватися неможливою“, – зауважив журналіст.

Крім того, Муратов додав, що у центрі Європи до подій на сході України додалася “додалася на межі великої крові гра” Олександра Лукашенка.

Ми – журналісти, наша робота зрозуміла: розділити факт та брехню. Нове покоління журналістів-професіоналів уміє працювати з великими даними, з інформаційними базами. І ми вивчили їх, ми знайшли, чиї борти доставляють біженців у точку конфлікту. Лише факти. Білоруські літаки збільшили рейси до Мінська з Близького Сходу восени цього року більш ніж у чотири рази. 6 рейсів було в серпні – листопаді 2020 року та 27 рейсів – за ті ж місяці цього року. 4,5 тисячі людей привезла білоруська компанія для можливого прориву кордону цього року, і лише 600 людей – минулого року. А ще стільки ж – 6000 біженців – доставила авіакомпанія з Іраку“, – повідомив Муратов.

Нагадаємо, 8 жовтня лауреатами Нобелівської премії миру 2021 року стали філіппінсько-американська журналістка Марія Ресса та російський журналіст, головний редактор “Нової газети” Дмитро Муратов. Вони здобули нагороду за свободу вираження поглядів.

Присудження премії миру Рессі та Муратову має на меті підкреслити важливість захисту свободи вираження поглядів та свободи преси, без яких “важко буде успішно пропагувати братство між народами, роззброєння та кращий світовий порядок, щоб досягти успіху в наш час”, наголосили в Нобелівському комітеті.

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон (близько $ 1,1 млн).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter