ВООЗ: До пандемії кожна третя жінка у світі зазнавала фізичного чи сексуального насильства

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Кожна третя жінка у світі зазнавала фізичного чи сексуального насильства, а більшість із них постраждала від рук партнера.

Про це повідомили у Всесвітній організації охорони здоров’я.

Експерти ВООЗ проаналізували дані опитувань про насильство у 161 країні, які проводили у 2000–2018 роках, а тому у звіті немає даних про пандемію коронавірусу. 

Фахівці наголошують, що жінки починають зазнавати насильства рано, адже кожна четверта дівчина віком 15–24 роки, як показують дослідження, вже зазнавала насильства від свого партнера. За оцінками експертів, кількість потерпілих можна оцінити приблизно в 641 мільйон. Крім того, 6% жінок у всьому світі зазнають сексуального насильства з боку незнайомців. Ці цифри, як наголошують у ВООЗ, можуть бути значно вищими, адже рівень стигматизації постраждалих від сексуального насильства досі є високим. 

“Насильство проти жінок посилюється пандемією COVID-19. Але, на відміну від коронавірусу, його не можна зупинити вакциною. Ми можемо боротися з цим лише глибоко вкоріненими та стійкими зусиллями – урядів, громад та окремих людей”, – наголошує директор ВООЗ Тедрос Гебреїсус.

Тедрос Гебреїсус. Фото: з відкритих джерел

Найбільше від насильства страждають жінки в країнах з низьким або середньо-низьким рівнем доходу. Найвищі показники поширеності насильства з боку партнера (33–51%) спостерігають у країнах Океанії, Південної Азії та Африки на південь від Сахари, а найнижчі – у Європі (16–23%), Центральній Азії (18%), Східній Азії (20%) та Південно-Східній Азії (21%).

Нагадаємо, що вже два роки систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо рідних та близьких в Україні є злочином. Нове законодавство також дозволяє поліцейським видавати термінові заборонні приписи, що зобов’язують кривдника залишити місце проживання постраждалої особи й не контактувати з нею, на строк до 10 днів.

Однак, як показують дослідження, роблять це поліцейські неохоче. Через неефективне реагування на домашнє насильство Україна має платити тисячі євро компенсації за доведені порушення в ЄСПЛ.

Під час карантину ситуація з домашнім насильством в Україні, яка й до цього була кричущою, тільки погіршилася. Жінки та діти фактично стали заручниками ситуації та опинилися в ізоляції зі своїми кривдниками. 

Раніше ZMINA підготувала спеціальну інструкцію про те, що робити й куди скаржитись, якщо ви стали жертвою домашнього насильства

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter