Волонтера з Балаклії Артура Сіренка могли утримувати в Бєлгородському СІЗО №3

Дата: 19 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У 2023 році рідним Артура Сіренка надійшла відповідь від Бєлгородського СІЗО №3, в якій ішлося про те, що чоловік звідти “вибув”.

 Про це виданню ZMINA повідомив батько Артура Віктор Сіренко.

“У 2022 році ми написали запит до Бєлгородського СІЗО №3. На початку 2023 року нам звідти прийшов бланк, на якому було написано, що Сіренко Артур Вікторович, 1979 року народження, “вибув”. Це було  написано ручкою на папері”,  – каже батько чоловіка.

Під час окупації Віктор спілкувався з ефесбівцем з позивним Турист, який йому повідомив про те, що Артура вивезли до Росії через нібито “коригування вогню”. Пізніше колаборант Іван Коврига також сказав Сіренку, що його сина “кудись вивезли”.

“Ходили чутки, що мого сина та його друга Василя Малету (волонтер з Балаклії. – Ред.) вивезли на літаках до Росії. Лікар, якого росіяни 5 квітня 2022 року привезли до АТП, нібито чув, що там утримували Василя та Артура”, – розповідає Віктор Сіренко.

За його словами, майже всіх чоловіків, яких викрали росіяни з Балаклії, вважають безвісти зниклими. Про подальшу долю та місце перебування цих людей нічого досі невідомо. Попри те що їхні рідні постійно надсилають запити до російських в’язниць, жодної відповіді вони не отримали. Лише одиницям вдається отримати хоч якусь звістку від своїх близьких.

“Ми понад два роки шукаємо свого сина і не можемо його знайти. МКЧХ теж не підтверджує, що він перебуває в російському полоні. Ніхто з військовополонених, яких обміняли, з нами не зв’язувався. Як би ми хотіли отримати хоч якусь звістку від Артура! Що з ним все гаразд. Ми сподіваємось, що нарешті ситуація покращиться й українська влада таки знайде механізми повернення всіх цивільних додому”, – бідкається батько.

Нагадуємо, 2 квітня 2022 року в Балаклії росіяни викрали двох волонтерів – Артура Сіренка та Василя Малету. Обоє чоловіків вважаються безвісти зниклими. Докладніше про це читайте в статті Зниклі безвісти в Балаклії: п’ять історій про викрадення, рабство та тортури


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter