Внутрішнім переселенцям, чиє житло постраждало через війну з РФ, нададуть пріоритет в отриманні компенсації через “єВідновлення”

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Внутрішньо переміщені особи, чиє житло постраждало через російську агресію, матимуть пріоритет в отриманні компенсації за програмою “єВідновлення”. Крім того, в Україні проведуть інвентаризацію нерухомості для розміщення ВПО.

Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

Наслідки російського обстрілу Харкова. Архівне фото

17 липня парламент підтримав у першому читанні законопроєкт № 11028, який передбачає пріоритетне право на отримання компенсації за знищені обʼєкти нерухомого майна за програмою “єВідновлення” для певних категорій ВПО.

Проєкт передбачає, що пріоритетне право на компенсації матимуть категорії ВПО, які:

  • досягли пенсійного віку;
  • мають на утриманні дитину віком до 6 років;
  • мають на утриманні двох неповнолітніх дітей;
  • мають на утриманні дитину з інвалідністю;
  • виховують без одного з подружжя дитину віком до 14 років;
  • які є особами з інвалідністю III групи.

Крім цього, депутати проголосували за законопроєкт № 11281, який передбачає інвентаризацію нерухомості всіх форм власності для розміщення ВПО. За підсумками інвентаризації створять інтерактивну карту нерухомості, придатної для проживання.

“Цей документ – результат роботи Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії РФ проти України”, – зазначила Шуляк.

Серед іншого, ухвалення цього законопроекту дасть можливість комунікувати з міжнародними гуманітарними і благодійними організаціями щодо запуску пільгової оренди для ВПО.

Також цей документ дає можливість надавати в оренду внутрішнім переселенцям майно освітніх закладів, яке не використовується за призначенням рік поспіль.

Нагадаємо, з 1 червня 2024 року в Україні набули чинності нові зміни в соціальних виплатах для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Ці зміни стосуються, зокрема, продовження виплат, запровадження нової субсидії на оренду житла.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter