Вночі окупанти атакували Україну дронами: є руйнування в центрі, на сході та півдні країни

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У ніч проти 3 травня російські війська атакували Україну 26 дронами “Shahed”. Українські сили ППО збили 21 з них у центрі, на півдні та сході країни. Влучання та руйнування наразі зафіксували на Кіровоградщині, Дніпропетровщині, Миколаївщині, Донеччині та Запоріжжі. 

Про це повідомляє Повітряне командування “Південь” та тамтешні ОВА.

Фото: Павло Кириленко

“У ніч на 3 травня 2023 року російські окупанти здійснили атаку України дронами-камікадзе іранського виробництва з північного напрямку (Брянська область) та з півдня – східне узбережжя Азовського моря. Всього окупанти застосували до 26 ударних дронів “Shahed-136/131″. Силами та засобами Повітряних Сил у взаємодії протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України знищено 21 ударний БпЛА”, – зазначили в ПК “Південь”. 

Кіровоградщина

Очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович повідомив, що в області є “прильоти”. 

“Близько третьої ранку одразу три шахеди “Герань-2″, атакували нафтобазу в обласному центрі. Обійшлося без жертв. Усі служби відпрацювали оперативно. Ліквідація наслідків прильоту почалась одразу. Інформація про пошкодження уточнюється”, – написав він.

Фото: Андрій Райкович

Дніпропетровщина

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак написав, що вночі оборонці неба з повітряного командування “Схід” збили над областю сім дронів.

“Але один Shahed-136 усе ж дістався цілі. У Дніпрі пошкоджена адмінбудівля. Виникла пожежа. Вогонь уже загасили. Мешканці міста не постраждали”, – наголосив він. 

За його словами, на місці ще працюють рятувальники. Наслідки атаки уточнюються.

Миколаївщина 

За інформацією районних військових адміністрацій, оперативного командування “Південь” та ГУ ДСНС України в Миколаївській області, 2 травня, о 17:10 та 23:10, окупанти завдавали мінометних та артилерійських ударів з РСЗВ по акваторії Очаківської громади, що в Миколаївській області. Цивільні не постраждали.

Вночі 3 травня, о 3:50, внаслідок влучання БпЛА типу “Shahed-131/136″виникла пожежа приватного домоволодіння на території населеного пункту Куцурубської громади. Займання оперативно ліквідував підрозділ ГУ ДСНС України в Миколаївській області.

Другий дрон-камікадзе знищили сили оборони.

Донеччина

Очільник Донецької ОВА Павло Кириленко розповів, що серед ночі росіяни вдарили по Костянтинівці дронами-камікадзе.

Фото: Павло Кириленко

Крім того, окупанти обстрілювали Костянтинівку і вдень. Тоді місто зазнало артобстрілу. Поранення дістала одна людина, пошкоджено два інфраструктурні об’єкти, п’ять багатоповерхівок і сім приватних будинків.

Також росіяни двічі обстріляли Курахівську громаду, одна людина дістала поранення в Ганнівці. Зафіксовано поодинокі обстріли Авдіївки та околиць Очеретинської громади.

Запоріжжя

Вночі окупанти завдали два удари по цивільній інфраструктурі обласного центру. Усі служби невідкладно ліквідували наслідки та надали необхідну допомогу потерпілим.

Фото: Юрій Малашко

Також упродовж минулої доби війська РФ здійснили 82 обстріли мирних населених пунктів: два ракетні удари, три авіаційні, чотири атаки БПЛА та 69 артударів.

“Кількагодинні обстріли пережили прифронтові населені пункти: Новояковлівка, Оріхів, Гуляйполе та ще 13 сіл. Багато руйнувань у різних громадах: горіли будинки, майно, соціальна інфраструктура та комунальні мережі. Але головне, що люди вціліли”, – написав очільник Запорізької ОВА Юрій Малашко

Нагадаємо, що в ніч проти 28 квітня та вранці російські військові атакували Україну, випустивши 23 крилаті ракети X-101/X-555. 21 з них збили сили ППО. Уламки ракети на Київщині впали на житловий сектор. Інші дві поцілили в багатоповерхівку в Умані та приватний будинок у Дніпрі, внаслідок чого постраждали цивільні. 


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter