Окупанти вдарили по Умані, Дніпру та Київщині: серед загиблих та поранених — діти

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У ніч проти 28 квітня та вранці російські військові атакували Україну, випустивши 23 крилаті ракети X-101/X-555. 21 з них збили сили ППО. Уламки ракети на Київщині впали на житловий сектор. Інші дві поцілили у багатоповерхівку в Умані та приватний будинок у Дніпрі, внаслідок чого постраждали цивільні. 

Про це повідомляють голова Черкаської ОВА Ігор Табурець, очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак та голова Київської ОВА Руслан Кравченко

Умань. Фото: МВС України

Так, вранці окупанти атакували Черкащину. Відбулося влучання крилатої ракети в Умані, значних руйнувань зазнав підʼїзд багатоповерхівки та складські будівлі. Загалом унаслідок ракетного удару по Умані пошкоджені близько 10 багатоквартирних будинків. 

Станом на 16:50 відомо про 19 загиблих, серед них – троє дітей. Ще 18 людей дістали поранення. Під завалами досі можуть залишатися люди. 

Умань, 28.04.2023. Фото: МВС України

На місці влучання російської ракети у житловий будинок працюють служби ДСНС, поліція та медики. У гімназії №5 розгорнули оперативний штаб допомоги для постраждалих.

У місті оголосили триденну жалобу за загиблими.

Тим часом у Дніпрі під час нічного удару по приватному будинку загинули 31-річна жінка і дворічна дитина. Троє людей дістали поранення. 58-річного чоловіка та 57-річну жінку у стані середньої тяжкості доправили до лікарні. 31-річний чоловік лікуватиметься амбулаторно.

Фото: Сергій Лисак

На будівельній базі Дніпра через ракетний обстріл сталася пожежа. Поранення дістала 70-річна жінка, вона лікуватиметься вдома.

Фото: Сергій Лисак

На Київщині також постраждала 13-річна дівчинка.

“У місті Українка внаслідок падіння уламків російської ракети є влучання в багатоповерховий будинок. Внаслідок цього пошкоджено квартири на 5-му та 6 поверсі. Пожежу вдалося локалізувати о 5:30. Постраждала дитина – дівчинку доставили в “Охматдит”, – повідомив Кравченко.

Нагадаємо, що під час попередньої масованої атаки, яка сталася у ніч на 9 березня, вибухи чули у Києві, Одесі, Миколаєві, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі, Житомирі, Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій та Тернопільській областях.

Щодо загиблих та постраждалих, то про чотирьох загиблих повідомили зі Львівщини, одного загиблого – з Дніпропетровщини, а також двох поранених – у Києві.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter