Внаслідок війни 14% молодих українців пережили смерть друзів або членів сім’ї

Дата: 04 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну щонайменше 14% опитаної української молоді заявили про втрату друзів або членів родини. 

Такі дані дослідження “Вплив війни на молодь в Україні”, що проводив аналітичний центр Cedos і дослідницька агенція Info Sapiens.

Фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Загалом про втрати різного характеру внаслідок війни розповіли 82% опитаних, втім, за словами дослідників, 18%респондентів, які не сказали про втрати, їх або не усвідомлюють, або вважають незначними порівняно з втратами інших людей. 

“Стресові та економічні фактори, ймовірно, торкнулися всіх”, – кажуть автори опитування. 

Нещодавно Світовий банк підрахував, що серед тих, хто лишився в Україні, майже чверть перебувають за межею бідності, тобто витрачають у день менш як 260 гривень. Про зниження або повну втрату доходу заявили й 36% опитаних молодих українців, але відсутність грошей, яка за рік до вторгнення була головною проблемою молоді, відійшла на другий план після здоров’я та блекаутів минулого року. 

Внаслідок російського вторгнення кількість молоді, якій не вистачає грошей на харчування та/або вистачає їх лише на покриття базових потреб, зросла до 40% із 23% у 2021-му.

Ще однією поширеною втратою від війни серед молоді є погіршення психологічного стану, про яке розповіли 28%. Дослідники кажуть, що на відміну від 2021 року стурбованість власним здоров’ям або здоров’ям близьких зросла значно — 50% проти 35%. Зросла й стурбованість психічним здоров’ям — 22% проти 11%.

Хвилювання викликає в опитаних й фізична безпека (27%), відсутність можливості самореалізації (19%) та неможливість працевлаштування (19%).

Попри це дослідники помітили зростання частки тих, хто не хоче виїжджати з України з 49% у 2021 році до 66%. Вони пояснюють це як посиленням патріотичних настроїв та соціальної згуртованості, так і виїздом частини українців за кордон.

“Ті, хто не хотів виїжджати, частіше залишались в Україні або повертались з-за кордону”, – пояснюють соціологи. 

Загалом дослідники опитали 2064 респондентів віком 14–34 років методом інтерв’ю віч-на-віч у них вдома, а методом розсилки смс-повідомлень поцікавились думками ще 405 людей, які виїхали за кордон через повномасштабне вторгнення РФ. 

Дослідження не охоплює мешканців тимчасово окупованих територій, мешканців Чорнобильської зони, тих, хто проходить строкову військову службу, ув’язнених, мешканців гуртожитків та бездомних.

Нагадаємо, що понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter