Власнику проросійського видання “Політнавігатор” Сергію Степанову висунули підозру в держзраді

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні заочно судитимуть Сергія Степанова, власника одного з головних пропагандистських медіа Росії в окупованому Криму — підсанкційного видання “Політнавігатор”; чоловікові висунули підозру в державній зраді та зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України (СБУ).

За даними слідчих, Степанов у квітні 2014 року створив на тимчасово окупованому півострові пропагандистське проросійське інтернет-видання, в якому поширював кремлівські наративи та займався дискредитацією України на міжнародній арені.

До злочинної діяльності залучив своїх “однодумців”. Вони готували антиукраїнські матеріали, виправдовували російську збройну агресію і захоплення частини території на Сході та Півдні України. Інструкції щодо підготовки матеріалів вони отримували від Степанова особисто, за поширення деструктивного контенту їм виплачували “гонорари” від окупантів.

Для маскування пропагандисти діяли під вигаданими іменами, називали себе “журналістами” та “експертами”, уточнили в СБУ. У квітні та липні 2022 року співробітники Служби затримали двох таких “експертів” у Києві та Вінниці, зараз вони під вартою.

Факти інформаційно-підривної діяльності Степанова та його спільників підтвердила судово-лінгвістична експертиза. Матеріали слідства скерували до суду. Зловмисникові загрожує до 15 років ув’язнення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що про підозру повідомили проросійському блогеру-мільйоннику Юрію Подоляці — за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України, зокрема, через державну зраду та пропаганду війни.

Чоловік з 2014 року перебуває на території країни-агресора, бере активну участь в інформаційно-психологічних операціях російських спецслужб, регулярно виступає на пропагандистських телеканалах, зокрема на ток-шоу кремлівського пропагандиста Володимира Соловйова.

Під час ефірів закликає до захоплення України та підтримки окупантів у знищенні цивільної інфраструктури. Масово поширює фейки про події на фронті через власний сайт та канали в ютубі, рутубі та телеграмі, має кілька мільйонів підписників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter