СБУ повідомила про підозру проросійському блогеру Юрію Подоляці

Дата: 03 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Проросійському блогеру-мільйоннику Юрію Подоляці повідомили про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України, зокрема через державну зраду та пропаганду війни.

Про це повідомила Служба безпеки України.

Скриншот з відео

Слідчі зібрали вичерпну доказову базу на блогера, який публічно виправдовує російську збройну агресію проти України, уточнили в повідомленні.

Подоляка з 2014 року перебуває на території країни-агресора, бере активну участь в інформаційно-психологічних операціях російських спецслужб, регулярно виступає на пропагандистських телеканалах, зокрема на ток-шоу кремлівського пропагандиста Володимира Соловйова.

Під час ефірів блогер закликає до захоплення України та підтримки окупантів у знищенні цивільної інфраструктури.

Чоловік масово поширює фейки про події на фронті через власний сайт та канали в ютубі, рутубі та телеграмі, має кілька мільйонів підписників.

Слідчі СБУ повідомили Подоляці про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • частина 2 статті 109 – дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади;
  • частина 1 статті 110 – розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України;
  • частина 2 статті 111 – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • стаття 436 – пропаганда війни;
  • частина 2 статті 436-2 – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників.

Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності, заявили в пресслужбі СБУ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за рік повномасштабної війни Росії проти України проросійський блогер Анатолій Шарій суттєво розширив онлайн-аудиторію та намагається видати себе за українця, хоча, по суті, прокремлівської риторики не змінив.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter