Влада на Херсонщині закликає міжнародні організації допомогти з евакуацією жителів окупованої частини регіону

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

На окупованій частині Херсонщини місцевим мешканцям, які опинились у пастці внаслідок підриву росіянами греблі на Каховській ГЕС, окупаційна влада не допомагає з виїздом та чинить перешкоди волонтерам, які намагаються рятувати людей. 

Про це на брифінгу розповів перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський, якого цитує Укрінформ.

Вигляд на Каховську ГЕС після підриву з боку Нової Каховки. Фото: телеграм-канал УНІАН

Соболевський закликав міжнародні організації тиснути на Росію та допомогти мешканцям Херсонщини в окупації евакуюватись. 

“На лівому березі – там просто жахіття… Велика кількість людей опинилися в ситуації, коли вони не могли виїхати. Вони знаходяться на дахах затоплених будинків. Окупаційна влада евакуацію провалила повністю. Людям, які намагалися допомогти своїм сусідам, російські військові просто створювали перешкоди”, – каже посадовець. 

Раніше волонтери, які вивозять людей з населених пунктів, затоплених через підрив Каховської ГЕС, розповіли ZMINA про тиск росіян. 

Соболевський, розповідаючи про ситуацію на лівому березі Дніпра, висловив побоювання, що російська влада може використати її, щоб депортувати більше людей до Росії. 

Допомогти з евакуацією людей з окупованих Росією територій міжнародні організації також просить Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

“Цілі сім’ї сидять на дахах будинків, благають про допомогу і порятунок, але на їхні прохання окупаційна влада не реагує. Вони самоусунулися від цих обов’язків… українські військові з висоти завдяки дронам бачать складну ситуацію і, на жаль, нічим не можуть допомогти”, – розповів він. 

Шляхи для евакуації людей з лівого берега Дніпра шукають і в штабі з ліквідації наслідків підриву ГЕС, який працює при МВС. 

Нагадаємо, що Україна вже повідомила Міжнародний кримінальний суд про підрив Росією дамби Каховської ГЕС. 

Українські правоохоронці ведуть слідство у відповідній справі за статтями про екоцид та порушення законів та звичаїв війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter