Влада Ізмаїла занепокоєна ймовірним сплеском насильства щодо ромів через убивство безпритульного

Дата: 02 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

В Ізмаїлі Одеської області місцева влада занепокоєна ймовірним сплеском насильства щодо ромів через убивство безпритульного, підозрюваними у якому є двоє неповнолітніх ромської національності.  

Про це повідомляє “Думська”. 

Із сайту Національної поліції

28 березня в Ізмаїлі вбили безпритульного Петра Балику, який був відомий серед містян і до якого вони добре ставилися. За фактом цього поліція відкрила кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 121 (“Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, або з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або спричинило смерть потерпілого”) Кримінального кодексу України, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років. 

Підозрюваними у вбивстві є двоє хлопців ромської національності 12 та 13 років. 

Після того як це стало відомо, їхні фотографії виклали в соціальні мережі, а з боку жителів Ізмаїла почали лунати заклики до погромів сімей місцевих ромів, пише “Думська”:

“Судячи з постів у соцмережах, замах на життя, здоров’я і власність членів громади заплановано на п’ятницю, 2 квітня”. 

Щоб уникнути повторення погрому ромських будинків, як сталося в селі Лощинівка Ізмаїльського району в серпні 2016 року після вбивства 11-річної дівчинки, міський голова Ізмаїла Андрій Абрамченко провів нараду з головою райдержадміністрації Родіоном Абашевим, в.о. начальника районної поліції Олександром Кучугурою, а також представниками ромської громади.

Мер, зокрема, зазначив, що не можна судити про цілий етнос, зважаючи лише на негативну поведінку деяких його представників.

“Що стосується хлопчиків, підозрюваних у скоєнні особливо тяжкого злочину, то наразі вони перебувають у столичному спецприймальнику. Оскільки їм ще не виповнилося 14 років, але вже більш ніж 11, то в разі, якщо в суді буде доведена їхня провина, підліткам загрожують примусові заходи виховного впливу, тобто дитяча колонія”, – сказав Абрамченко. 

Він також зауважив, що без допомоги та сприяння самої ромської громади проблему, яка виникла в місті, не розв’язати.

Зі свого боку Василь Колдорар, лідер ромської громади, висловив співчуття рідним загиблого та попросив місцевих мешканців “зрозуміти просту істину про те, що злочинці є в будь-якому етносі”. Він додав, що в сім’ях підозрюваних виховання як таке відсутнє, а батьки ненайкраще впливали на дітей.

За його словами, в ромській громаді Ізмаїла є чотири проблемні сім’ї:

“Зараз із ними проводиться робота. Якщо ще раз помітять, що діти ходять по вулицях і жебракують, то міська служба в справах дітей ухвалить рішення про позбавлення батьківських прав та поміщення дітей до інтернату”. 

Водночас головний поліцейський району Олександр Кучугура запевнив, що ввірений йому підрозділ Нацполіції має досить сил і можливостей для запобігання можливим радикальним діям.

Нагадаємо, що за три місяці правозахисники зафіксували 39 випадків мови ворожнечі щодо ромів у медіа. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter