Обраний винним: Як рома судять за вбивство в Лощинівці

Дата: 04 Вересня 2017 Автор: Віра Запорожець
A+ A- Підписатися

Двоє професійних суддів та троє присяжних будуть розглядати в суді справу про жорстоке вбивство та зґвалтування неповнолітньої дівчинки, що сталося у селі Лощинівка Одеської області 26 серпня 2016 року. Таке рішення 31 серпня цього року виніс суддя Малиновського районного суду Одеси Віктор Корой.

Михайло Чеботар / фото – Максим Войтенко, KP.ua

21-річний затриманий за підозрою у вбивстві дівчинки Михайло Чеботар одразу заявляв про свою невинуватість і не підписав зізнання, незважаючи на шалений тиск працівників поліції, які здійснювали допит. І на те, що ЗМІ його вже “призначили винним” з першого дня після трагедії.

Захисники Михайла розповідають, що остаточно переконалися в непричетності хлопця до злочину, коли відкрили матеріали справи напередодні передачі їх до суду 27 грудня 2016 року.

“З’ясувалося, що в одній з експертиз під нігтями жертви не знайшли ДНК Михайла. Натомість виявили ДНК невідомої особи. Ми одразу заявили клопотання про відібрання зразків в особи, що проходить свідком по справі”, – каже адвокат Андрій Лещенко.

Родич загиблої, якого підозрюють ті, хто не вірить у винність Михайла Чеботаря, таки був допитаний, але сказав, що не пам’ятає обставин трагічної ночі, бо знаходився у стані алкогольного сп’яніння. Він спрямував поліцейських до ромської родини, де Михайло є одним з п’яти дітей.

Адвокати також розповідають, що обшук вдома в Михайла було проведено без жодної ухвали суду, а самого хлопця доставили спочатку до приміщення сільради, де застосовували тортури, а за вікном розлючений натовп у той час вже почав трощити домівки ромів. Затриманому погрожували, що передадуть в руки розлюченого натовпу та змушували підписати зізнання.

Не зважаючи на тиск, Чеботар не підписав запропоноване зізнання, у якому, до речі, було чимало протиріч. Наприклад, за версією слідства дівчинку було вбито між 2:30 та 3:00 ночі, але експертиза встановила, що смерть наступила раніше – о 1:30 ночі. А в цей час Михайло перебував у барі, де його бачили близько тридцяти людей. На одягу хлопця не було знайдено жодних слідів боротьби.

Підсудний та його адвокат Андрій Лещенко / фото – Центр правового моніторингу

Тим часом колишній голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі на наступний ранок після вбивства голосно заявив, що вбивцю встановлено. Відповідно до санкції статті раніше несудимому Михайлу Чеботарю загрожує довічне ув’язнення, а засідання будуть проходити у закритому режимі, оскільки йдеться, зокрема, про зґвалтування.

Також адвокати повідомляють, що в одеському СІЗО Михайла Чеботаря помістили в камери до хворих на туберкульоз, де він одразу був інфікований. Крім того, в офіційних документах слідства, за словами захисників, скрізь фігурують дискримінаційні слова на кшталт “циган”.

Минулого тижня відбулося перше з грудня 2016 року засідання, що зрушило справу з місця. Спочатку її намагалися розглядати в Ізмаїльському районному суді – саме у цьому районі Одеської області розташоване невеличке село Лощинівка. Сторона обвинувачення хотіла розглянути справу в “гіперактивному” режимі в Ізмаїлі, каже захисник обвинуваченого Андрій Лещенко, оскільки в березні 2017 року в двох суддів закінчувались повноваження. Тому всі клопотання було відхилено, а справу призначено на 19 січня 2017 року з надією закінчити розгляд до березня 2017 року.

Щоб не допустити беззаконня, сторона захисту звернулася до Апеляційного суду Одеської області з клопотанням про передачу справи до одного з одеських суддів, і вона була передана до Київського районного суду м. Одеси.

У судовому засіданні 1 червня Київський районний суд м. Одеси вдруге повернув обвинувальний акт прокурору. Раніше винесену ухвалу Київського районного суду м. Одеси від 31 березня 2017 року Апеляційний суд скасував. Утім, мотиви повернення були схожі на попередню ухвалу, яку скасував Апеляційний суд. Так суди почали гратися в цю справу, як діти у гру “гаряча картопля”, кажуть представники захисту. Прокуратура просила передати справу знову в Ізмаїл, або в Татарбунари, або в інший найближчий суд. Але Апеляційний суд прийняв аргументи сторони захисту, і справу направили до Малиновського районного суду м. Одеси.

“У Малиновському районному суді Одеси вже на попередньому судовому засіданні, коли були відхилені всі клопотання сторони захисту, стало зрозуміло, що “справедливості” нам так не здобути і не добратися до суті. Тому порадившись з Михайлом, ми вирішили заявити клопотання про суд присяжних”, – розповідає захисник Михайла.

Перше засідання суду присяжних призначено на 19 жовтня у Малиновському районному суді міста Одеси на 12:30.

Віра Запорожець, Одеса, спеціально для Центру інформації про права людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter