Влада Ірану змінить закон щодо обовʼязкового носіння хіджаба жінками

Дата: 04 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Влада Ірану перегляне закон про обовʼязкове носіння хіджаба для жінок. Про це повідомив генеральний прокурор країни Мохаммад Джафар Монтазері. Таке рішення стало наслідком загальнонаціональних демонстрацій проти духовенства Ірану, які впродовж двох місяців тривають у країні.

Про це пише The Guardian.

Фото: Gregorio Borgia/AP

Рішення стало наслідком двомісячних протестів через жіночий дрес-код, які відбуваються у країні. За словами Монтазері, парламент і судові органи Ірану вже працюють над цим питанням.

Зазначається, що президент Ірану Ібрахім Раїсі раніше заявляв, що республіканські та ісламські засади країни закріплені в Конституції, проте є “гнучкі” способи їх реалізації.

Як повідомляє іранське інформаційне агентство, представники влади не уточнюють, як саме можуть змінити закон парламент і судові органи, котрі в основному перебувають в руках консерваторів.

За словами генпрокурора Ірану, команда перевірки зустрілася в середу з парламентською комісією з культури “і побачить результати через тиждень або два”.

Хіджаб став обовʼязковим елементом дрес-коду для жінок Ірану у квітні 1983 року, через чотири роки після Ісламської революції.

16 вересня 2022 року у країні почалися протести, повʼязані з убивством поліцією моралі 22-річної активістки Махси Аміні, яку заарештували нібито за порушення закону про носіння хіджаба. 

Нагадаємо, наприкінці листопада, в Ірані представники сил безпеки відкрили вогонь по людях на станції метро в Тегерані. Потім силовики зайшли у вагон для жінок і побили іранок, які не вдягнули хіджаби на знак протесту проти вбивства Аміні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter