Влада Ірану стратила протестувальника з біполярним розладом

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

23 січня в Ірані стратили 23-річного Мохаммада Ґобадлу із біполярним розладом. Його звинуватили у вбивстві офіцера служби безпеки Фаріда Карампура Гассанванда під час протестів, що відбулися восени 2022 року після смерті Махси Аміні.

Про це повідомляють видання CNN і Time.

Мохаммад Ґобадлу. Джерело: Islamic Republic News Agency
Зазначається, що розгляд справи у суді тривав 487 днів. 

Іранська влада стверджує, що Ґобадлу переїхав посадовця під час протесту в округу Робат-Карім (провінція Тегеран) у вересні 2022 року.

Крім того, за даними інформагентства іранської судової системи “Мізан”, заяви про психічну інвалідність страченого були неправдивими.

За словами правозахисників Amnesty International, право юнака на справедливий суд порушили, а його біполярний стан судова система не взяла до уваги.

Смертні вироки, які, за словами організації, ухвалили в результаті “кричуще несправедливого сфальсифікованого процесу зі здобутими під тортурами “зізнаннями” й ненаданням ретельної оцінки психічного здоров’я Ґобадлу попри його психічну неспроможність“.

Як інформують правозахисники, Ґобадлу перебував на обліку психіатричної лікарні з 15 років у зв’язку з біполярним розладом. Міжнародне законодавство й стандарти забороняють застосування смертної кари до осіб із психічними розладами, стверджує правозахисна група.

Махмуд Амірі-Моґаддам, директор іранської правозахисної групи Iran Human Rights (IHR) у Норвегії, назвав страту Ґобадлу “позасудовим убивством”.

Раніше цього місяця десятки людей, у тому числі сім’я Ґобадлу, вийшли на демонстрацію перед в’язницею “Раджай Шахр” в іранському місті Карадж проти вироку йому, а також іншому молодому чоловікові.

Тоді масові протести відстрочили страту. 

Нагадаємо, після нападу бойовиків ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня в Ірані зросла кількість страт. Іранський режим стратив понад 127 осіб, зокрема жінок і дітей. А загальна кількість смертних вироків, винесених іранськими судами з початку 2023 року, перевищила 700.

Раніше ZMINA повідомляла, що 23 листопада 2023 року в Ірані таємно стратили ще одного учасника торішніх антиурядових протестів – Мілада Зохреванда. Влада країни визнала його винним у вбивстві офіцера Корпусу вартових ісламської революції під час демонстрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter