З початку жовтня в Ірані відбулося понад 120 страт – правозахисники

Дата: 03 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Після нападу бойовиків ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня в Ірані зросла кількість страт. Іранський режим стратив понад 127 осіб, зокрема жінок і дітей. А загальна кількість смертних вироків, винесених іранськими судами з початку 2023 року, перевищила 700.

Про це пише The Guardian із посиланням на Іранську правозахисну групу (IHR).

Активісти у Нідерландах протестують проти страт в Ірані. Фото: Pierre Crom/Getty Images

За даними правозахисних груп, за останні два місяці в Ірані спостерігалося високе зростання кількості страт. Лише за один день, 29 листопада, влада  стратила не менше семи осіб.

Серед тих, хто був страчений, є підліток – 17-річний Хамідреза Азарі, смерть якого ООН минулого тижня назвала “сумною”.

Повідомляється, що Азарі винесли смертний вирок за вбивство у в’язниці Сабзевар після того, як він дав “вимушене зізнання”, і що державні ЗМІ помилково вказали його вік як 18 років.

Правозахисники та сім’ї вбитих звинуватили режим Тегерану в тому, що він використовує стурбованість світу війною в Газі, як прикриття для вбивства людей без належного судового процесу.

“З початку війни міжнародне співтовариство мало приділяло уваги ситуації з правами людини в Ірані, і не було суттєвої реакції на значне збільшення кількості страт“, – сказав директор Іранської правозахисної групи (IHR) Махмуд Амірі-Могаддам.

Він додав, що його організація зафіксувала подвійну кількість страт у жовтні та листопаді порівняно з серпнем та вереснем.

Як пише видання, іранські правозахисні групи заявляють, що сплеск страт за останні два місяці призвів до того, що загальна кількість смертних вироків, винесених режимом з початку 2023 року, перевищила 700. Активісти цивільних прав усередині країни кажуть, що страти відбуваються під час тривалих і жорстоких репресій з боку іранської влади, яка вирішила відновити свою владу після кількох місяців протестів та заворушень.

Нагадаємо, 23 листопада в Ірані таємно стратили ще одного учасника торішніх антиурядових протестів – Мілада Зохреванда. Влада країни визнала його винним у вбивстві офіцера Корпусу вартових ісламської революції під час демонстрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter