Влада Данії перепросила за тривале жорстоке поводження з людьми з інвалідністю

Дата: 12 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Данії перепросив тисячі людей з інвалідністю, які впродовж десятиліть зазнавали насильства та жорстокого поводження в державних установах. 

Про це заявила міністерка соціальних справ Данії Пернілле Розенкранц-Тейль.

Фото: Depositphotos

Як пише Deutsche Welle, з 1933 до 1980 року дітей і дорослих з інвалідністю поміщали до державних установ, де ті зазнавали знущань, зокрема страждали від сексуального насильства.

Загалом до таких установ відправили близько 15 тисяч людей з інвалідністю. Серед них були люди з порушеннями зору, епілепсією, фізичними або розумовими порушеннями.

З 1929 до 1967 року пацієнтів, які мали психічні порушення, примусово стерилізували.

Також до 1989 року пацієнти, які хотіли одружитися, мусили отримувати спеціальний дозвіл від влади.

Причиною такого поводження з людьми з інвалідністю нібито було бажання влади “захистити суспільство”. Це ідея євгеніки – псевдонауки, яка прагне поліпшити генетичну якість людської популяції. Ідея історично використовувалася для виключення або цілеспрямованого знищення певних груп, які вважалися неповноцінними.

“Звичайно, ми не можемо змінити минуле вибаченнями. Але можемо взяти на себе відповідальність за те, що сталося, і ми можемо визнати, що було зроблено неправильно. Від імені данської держави, від імені уряду – вибачте”, – сказала Пернілле Розенкранц-Тейль.

Нагадаємо, що за кошти уряду Данії Програма розвитку ООН в Україні закупила реабілітаційне обладнання для стаціонарного медичного відділення, яке працює на базі протезного заводу в Дніпрі. Там люди з інвалідністю, зокрема й військові, можуть пройти безплатне обстеження та розпочати комплексну реабілітацію під супроводом фахівців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter