Влада Білорусі має припинити жорстокі переслідування організацій громадянського суспільства – Amnesty International

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка має припинити жорстокі переслідування організацій громадянського суспільства.

Про це йдеться в заяві Amnesty International, оприлюдненій на тлі безпрецедентної хвилі обшуків та затримань у білоруських організаціях громадянського суспільства.

Джерело: censor.net

“Протягом останніх 12 місяців права людини зазнавали невпинної атаки з боку уряду Лукашенка. Ми давно закликаємо міжнародну спільноту реагувати на звинувачення в катуваннях, насильстві з боку міліції щодо мирних протестувальників і протестувальниць, на всеохопні репресії, які фактично розчавили всі можливі групи білоруського суспільства”, – сказала директорка в регіоні Східної Європи та Центральної Азії Марі Стразерз.

На переконання правозахисників, остання масова атака на організації громадянського суспільства, яка сталася 14 липня, свідчить про те, що так і не було вжито достатніх заходів для припинення кризи з правами людини в Білорусі.

В Amnesty International наголосили: нещодавно білоруський КДБ похвалився, що проводить загальнодержавну операцію “очищення від радикалів”. 

“Ми побачили, як це виглядає насправді. Усі затримані мають бути негайно звільнені, а ця кампанія проти громадянського суспільства повинна закінчитися. Повторюємо своє послання до міжнародної спільноти: у самому серці Європи знищується громадянське суспільство. Настав час діяти – захищати свободу та справедливість!” – ідеться в заяві правозахисної організації.

Нагадаємо, що 14 липня по всій Білорусі відбулися масові обшуки та затримання активістів, правозахисників і журналістів.

Серед них – правозахисний центр “Вясна”, Білоруська асоціація журналістів, благодійний проєкт “Імена”, рух “За свободу”, Центр правової трансформації Lawtrand, Білоруський Гельсінський комітет, Асоціація білорусів світу “Батьківщина”, “Гендерні перспективи”, Офіс європейської експертизи й комунікацій, Союз білоруських письменників, Білоруський народний фронт, Центр економічних досліджень BEROC.

Водночас обшуки відбулися вдома у відомих білоруських правозахисників Олеся Біляцького, Валентина Стефановича, Володимира Лабковича, Андрія Палуди, Сергія Сиса, Ольги Смолянко, Сергія та Тамари Мацкевичів, Миколи Шараха, Кирила Кофанова, Ігоря Казмерчака, Альони Лаптьонок. Відомо про затримання Валентина Стефановича, Володимира Лабковича, Андрія Палуди та Сергія Сиса.

Режим Лукашенка звинувачує правозахисників, які документували порушення силовиків під час придушення мирних протестів 2020–2021 років та допомагали жертвам репресій, в організації масових заворушень.

У зв’язку з масовими репресіями в Білорусі українські громадські організації виступили з відкритою заявою, в якій звернулися до Офісу президента України, Ради Національної безпеки та оборони України та Міністерства закордонних справ України з вимогою відреагувати на події в Білорусі й ужити заходів для припинення політичних репресій, яких не бачила жодна країна Східної Європи та колишнього СРСР після падіння “залізної завіси”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter