Вирок Семені свідчить про порушення свободи медіа в Криму – ЄС

Дата: 23 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Вирок журналісту “Радіо Свобода” в Криму Миколі Семені — порушення свободи думки та свободи ЗМІ на анексованому Росією півострові.

Про це повідомила прес-служба представництва Європейського Союзу в Україні.

Журналіст “Радіо Свобода” Микола Семена

Вирок передбачає заборону журналістської діяльності. Це безсумнівно є порушенням свободи думки та свободи медіа. Це ще один приклад погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові після його незаконної анексії Росією”, – йдеться у заяві.

У представництві ЄС нагадали, що Семену засудили за його журналістську діяльність за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії.

“Російська влада використовує цю статтю проти тих, хто не визнає незаконну анексію Кримського півострову”, – зазначено в заяві.

ЄС закликав негайно зняти із журналіста всі обвинувачення та звільнити всіх, кого ув’язнили з порушенням норм міжнародного права.

Тим часом МЗС України назвало рішення окупаційного “суду” Крима безпідставним та політично вмотивованим.

На думку дипломатів, такий “вирок” є “ще одним доказом цілеспрямованих репресій з боку держави-агресора проти мешканців окупованої української території АР Крим та Севастополя”. 

“Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з черговим ганебним наступом кремлівського окупаційного режиму на основоположні свободи людини та права громадянина України, журналіста Семени”, – йдеться у заяві. 

Українські дипломати закликали уряди іноземних держав та міжнародні правозахисні організації не залишити без уваги цей інцидент. 

Нагадаємо, 22 вересня “Залізничний райсуд Сімферополя” засудив журналіста Миколу Семену до двох з половиною років позбавлення волі умовно.

Окупаційна влада звинувачує Миколу Семену в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Підставою для кримінального переслідування стала стаття під заголовком “Блокада — необхідний перший крок до звільнення Криму”.

У квітні 2016 року в його будинку ФСБ Росії провела обшук, а в травні того ж року йому було пред’явлено офіційне звинувачення в тому, що журналіст опублікував на сайті Крим.Реалії статтю. 

Микола Семена заявляє, що в своїх матеріалах він реалізовував право на “вільне вираження думки”.

Кримське управління ФСБ Росії відмовило в задоволенні клопотання захисту кримського журналіста Миколи Семени про виїзд його на лікування до Києва.

28 листопада 2016 року Семена через заборону на виїзд з півострова не зміг власноруч отримати в Брюсселі європейську премію в галузі свободи слова ім. Павла Шеремета.

20 січня цього року Семені вручили обвинувальний висновок у справі про сепаратизм за статтею 280.1 Кримінального Кодексу Росії. Адвокат Курбедінов зазначив, що обвинувальний висновок було вручено з порушенням Кримінально-процесуального кодексу.

15 лютого 2017 року 27 правозахисних організацій, об’єднаних у Платформу громадянської солідарності (Civic Solidarity Platform), висловилися в підтримку кримського журналіста Миколи Семени, якому загрожує п’ять років в’язниці за сміливість висловлювати власну точку зору.

Російський правозахисний центр “Меморіал” 26 червня визнав, що кримського журналіста, автора Крим.Реалії Миколу Семену переслідують із політичних мотивів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter