Вірменія офіційно стала 24-ю державою — учасницею Римського статуту

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Від сьогодні, 1 лютого, у Вірменії набув чинності Римський статут Міжнародного кримінального суду. Це дозволяє заарештувати президента РФ Володимира Путіна, якщо він опиниться на території країни.

Про це повідомив Міжнародний кримінальний суд.

Вірменія стала 24-ю державою — учасницею Римського статуту.

Представник прем’єр-міністра Вірменії з міжнародних правових питань Єгіше Кірокосян, якого цитує DW, зазначив, що приєднання до МКС дає можливість країні “запобігати воєнним злочинам і злочинам проти людяності на своїй землі”. За його словами, це насамперед стосується Азербайджану.

Нагадаємо, у жовтні минулого року президент Вірменії Ваагн Хачатурян підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 

Вірменія підписала Римський статут у 1998 році, але не ратифікувала його, оскільки Конституційний суд до поточного року вважав, що зобов’язання договору суперечать низці положень головного закону. 

Втім, після того, як Азербайджан почав так звані “антитерористичні заходи” у Нагірному Карабаху, внаслідок яких з регіону втекли майже усі вірмени, вірменський парламент ратифікував статут.

Проти цього активно виступала Росія, керманича якого мають арештувати у понад сотні країнах-учасницях за звинуваченням у депортації українських дітей. Вірменські посадовці вже заявляли, що не збираються арештовувати Путіна. 

Нагадаємо, що Україна досі так і не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, попри неодноразові заклики правозахисників, активістів та правників.

ZMINA детально розповідала, що таке Римський статут та чому він потрібен Україні. 

Фото обкладинки: Діана Колодяжна, ZMINA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter