Вірменія остаточно ратифікувала Римський статут

Дата: 14 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Вірменії Ваагн Хачатурян підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 

Про це повідомили на його сайті. 

Президент Вірменії. Фото: офіційний сайт посадовця

Вірменія підписала Римський статут у 1998 році, але не ратифікувала його, оскільки Конституційний суд до поточного року вважав, що зобов’язання договору суперечать низці положень головного закону. 

Втім, після того, як Азербайджан почав так звані “антитерористичну заходи” у Нагірному Карабаху, внаслідок яких з регіону втекли майже усі вірмени, вірменський парламент ратифікував статут.

Проти цього активно виступала Росія, керманича якого мають арештувати у понад сотні країнах-учасницях за звинуваченням у депортації українських дітей. Вірменські посадовці вже заявляли, що не збираються арештовувати Путіна. 

Ратифікація Римського статуту у Вірменії відбувається на тлі повідомлень про можливий початок війни з Азербайджаном. Її причиною може стати бажання азербайджанської влади прокласти через Сюнікську область Вірменії коридор завдовжки близько 40 кілометрів, щоб з’єднати свої території з ексклавом Нахічеванью, що межує з Туреччиною та Іраном. 

Нагадаємо, що Україна досі так і не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, попри неодноразові заклики правозахисників, активістів та правників.

ZMINA детально розповідала, що таке Римський статут та чому він потрібен Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter