Військовослужбовицям передадуть першу партію штанів, кітелів і тактичної білизни, які пошито за жіночими стандартами

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Уперше в історії ЗСУ в жінок, які служать в армії, зʼявиться уніфікована жіноча військова форма. Першу партію штанів, кітелів і тактичної білизни вже цього тижня передадуть захисницям України.

Про це повідомляє “BBC News Україна” з посиланням на Міноборони. 

Фото: Міністерство оборони України

У наказі Міністерства оборони №238 нині затверджено єдиний стандарт уніформи – чоловічий. Жіноча форма передбачена лише парадна – кітель, спідниця й черевики на підборах.

Над розробленням та створенням якісної і функціональної форми для жінок-військових працює волонтерський проєкт Arm Women Now (“Озброїмо жінок зараз”).

Авторка проєкту депутатка Ірина Никорак розповідає, що чоловічі розміри й фасони одягу не відповідають жіночим. Штани можуть добре сидіти в стегнах, але будуть завеликі в талії, у кітелів – задовгі рукави, плече спускається майже до ліктя.

Жінкам доводиться перешивати форму або пристосовувати її шпильками та тактичним ременем у польових умовах. Це незручно й нефункціонально.

Фото: Arm Women Now. Ліворуч – чоловіча військова форма, праворуч – жіноча

За словами депутатки, ідея виробництва жіночої військової форми з’явилася після численних запитів від жінок, які зараз воюють на передовій. Деяким жінкам присилали форму з-за кордону, придбати її в Україні практично неможливо.

Першу партію штанів, кітелів і тактичної білизни вже цього тижня передадуть захисницям на безоплатній основі для того, щоб протестувати й переконатися, що форма функціональна і зручна.

Лекала для однострою розробили за жіночою формою збройних сил США. Відшили форму з якісного “пікселю”, який замовляли в Польщі.

Arm Women Now також планує виробництво футболок, тактичних сорочок “убокс”, а на холодні сезони – термобілизни та теплого зимового одягу, який розроблятимуть за новими лекалами.

Проєкт фінансується благодійними внесками й через аукціони за участю зірок шоубізу та спортсменів.

Волонтерам уже вдалося зібрати 400 тис. грн, яких вистачило на пошив 300 комплектів. Проте Никорак згодом планує забезпечити зручним одягом усіх дівчат, які служать у ЗСУ.

Ініціаторка та засновниця соціального проєкту співпрацює з Міністерством оборони. За її словами, після того, як форму протестують на передовій, оборонне відомство зможе затвердити єдиний стандарт жіночої уніформи та передбачити на це гроші в бюджеті.

Раніше ZMINA поспілкувалася з бійчинями, які давно служать у ЗСУ або ж записалися до підрозділів територіальної оборони лише цього року, про те, чому вони вирішили піти воювати, що допомагає їм опановувати себе, коли страшно, і як їх сприймають бойові побратими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter