Військовий шпиталь закриють для медіа, щоб не турбувати звільнених з полону

Дата: 05 Січня 2018
A+ A- Підписатися

На період реабілітації військовослужбовців, яких було звільнено з полону 27 грудня, військовий шпиталь буде закрито для медіа та громадськості.

Про це заявила керівниця офісу Уповноваженого президента з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарицька, повідомляє 112-Україна.

“Військові для проходження реабілітації будуть продовжувати перебувати у військовому шпиталі. Ми домовилися з керівництвом шпиталю, що на період перебування в шпиталі його територію буде закрито для медіа і громадськості”, – сказала вона.

Керівниця офісу Уповноваженого президента з питань реабілітації учасників АТО додала, що перший, медичний, етап надання допомоги звільненим завершено. З 5 січня починається новий етап – реабілітаційний.

Раніше Зарицька заявила, що частина звільнених з полону відмовилася від лікування через тиск громадськості і преси.

Як відомо, 27 грудня на контрольному пункті пропуску “Майорське” на лінії розмежування в районі Горлівки в Донецькій області відбувся обмін полоненими. Попередньо було заплановано проведення обміну за формулою “306 на 74” (Україна має передати 306 людей, бойовики – 74).

26 осіб відмовились їхати на непідконтрольні території вже під час безпосереднього обміну, ще 47 відмовилися раніше. Таким чином від обміну відмовилися 73 людини.

Водночас в офісі Уповноваженого заявили, що  з 306 запланованих для обміну в’язнів передали лише 237 людей. За даними Омбудсмана, 69 ув’язнених під час обміну не захотіли повертатися на окуповані території. Серед людей, яких запитувала українська сторона, відмовилася повертатися на підконтрольну територію одна жінка.

За словами Уповноваженої з прав людини, кількість людей, які погоджувалися або відмовлялися переїжджати на непідконтрольну Україні територію перед обміном полоненими, щодня коливалася від 19 до 39.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter