Військові РФ на Каховській ГЕС мали діяти “по команді”: журналісти оприлюднили перехоплення розмови росіян в ніч підриву греблі

Дата: 29 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Журналісти проєкту “Схеми” та агенції “Слідство.Інфо” оприлюднили перехоплення розмови російських військових в ніч підриву греблі на Каховській ГЕС. Зокрема, солдат РФ говорив про те, що треба бути напоготові та чекати певної команди. 

Також медіа встановили ім’я нового командира бригади, що перебувала на Каховській ГЕС, та особи деяких російських військових, що могли брати участь у підготовці чи реалізації теракту.

Про це йдеться у спільному матеріалі журналістів-розслідувачів.

Фото: Maxar Technologies / AP

Оприлюднений фрагмент розмови відбувся між російськими військовими 6 червня між 02:20 та 02:34. Саме в цей час у телеграм-каналах Нової Каховки почали з’являтися повідомлення про вибухи та незрозумілий шум, йдеться у матеріалі.

На записі один російський військовий говорить іншому чекати на певну команду. Однак той відповідає, що сталося “НП”. Він, судячи з розмови, перебував в момент теракту на греблі чи недалеко від неї.

02.30 – ЧП. Если что, тут все, точка отхода закончена, вода полная.

02.34 – Выйти не могут, все затоплено.

Фото: сайт radiosvoboda.org

У перехопленій розмові беруть участь військовослужбовці 205 окремої мотострілецької бригади, що утримувала позиції на Каховській ГЕС. Там служить майже 400 осіб, список яких також є у розпорядженні розслідувачів.

Зокрема, у складі 205 бригади також є інженерно-саперний батальйон, у якому служать 38 людей.

Журналістам вдалося встановити, що це відділення також перебувало на Каховській ГЕС. Зокрема, сапери жили у бомбосховищі під станцією та мали доступ до усіх приміщень.

Співробітників станції водночас не допускали до деяких частин будівлі. Зокрема, вони не могли потрапити у підземні приміщення станції. Про це журналістам-розслідувачам на умовах анонімності розказав один з інженерів Каховської ГЕС, що вимушено працював на станції під час окупації.

Згідно з документами, як мінімум з кінця вересня 2022 року бригадою командував полковник Роман Титов.

За даними Головного управління розвідки України, до нинішньої посади чоловік командував солдатами, що брали участь у бойових діях на окупованих територіях України до лютого 2016 року. Зокрема, взвод Титова діяв у районі Луганська та Сорокиного.

Також російський полковник має судимість від 2011 року за перевищення службових повноважень “із застосуванням насильства”, що призвело до “тяжкої шкоди здоров’ю потерпілого”. 

Окрім знайдених документів, журналісти також передивилися низку пропагандистських матеріалів, що знімали чи записували на території Каховської ГЕС. Так, розслідувачам вдалося встановити особи російських військових з цієї бригади, що безпосередньо перебували на території Каховської ГЕС.

Один з них – 35-річний Арсен Піцхелаурі, позивний “Грузин”. На кількох світлинах у соціальних мережах чоловік у військовій формі позує на самій станції. 

Журналістам вдалося також зв’язатися зі знайомими російського військового. Вони зазначили, що одразу після вибуху на ГЕС, чоловіка викликали в Москву для нагородження, а зараз він перебуває у Новій Каховці.

Ще один російський окупант на Каховській ГЕС – сержант Руслан Магомедов. У грудні 2022 року у Парку слави поблизу Каховської ГЕС він отримав російський орден “За відвагу”. Нагороду йому видав заступник командира 205 бригади майор Денис Міщенко.

Нагадаємо, одразу після підриву росіянами греблі на Каховській ГЕС, Україна подала усю інформацію про це до Міжнародного кримінального суду. Президент України Володимир Зеленський своєю чергою зазначив, що міжнародне розслідування цього теракту вже почалося.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter