Відтепер державні будівельні норми можна знайти онлайн

Дата: 24 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

До Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва завантажили 97 державних будівельних норм та змін до них.

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Volodymyr Petrov

Єдина електронна система, за задумом урядовців, має реалізувати весь життєвий цикл будівництва: від отримання містобудівних умов та обмежень до введення в експлуатацію. 

До сьогодні вищезгадані майже сотня документів були доступні лише в паперовій формі, що створювало неабиякі незручності для розробників проєктів, експертних організацій, замовників будівництва та загалом учасників ринку. Видруковані норми видавав “Укрархбудінформ”, а на посадовцях органу лежала відповідальність за невідповідність видрукованих норм тим, що є в Центральному фонді.

Цього року вже запустили на порталі “Дія” е-кабінет, де відбиваються всі документи будівельної сфери, в яких користувач вказаний як Замовник будівництва.

“В найближчі місяці на порталі також з’явиться можливість роботи з актуалізованими версіями документів та редакціями документів, а також пошук по централізованому глосарію термінів”, – додає міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Нові будівельні норми в Україні набули чинності у 2019 році, а стосуються вони не тільки побудови нових об’єктів, але й реконструкції старих. Переглянути їх можна за посиланням.

Нагадаємо, що до початку повномасштабного російського вторгнення в Україні ухвалили Національну стратегію безбар’єрного простору – перший комплексний документ, що передбачає створення безбар’єрного простору в усіх сферах життя та для всіх суспільних груп. 

Детальніше про те, як облаштувати безбар’єрний простір в українських містах, можна дізнатись у спеціальному урядовому посібнику. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter