Відновити міжвідомчу групу з безпеки журналістів та провести парламентські слухання – реакція медійників на смерть Комарова

Дата: 20 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Відновити міжвідомчу групу з безпеки журналістів та провести спеціальні парламентські слухання з питань фізичної безпеки працівників ЗМІ і свободи слова просять керівники професійних журналістських організацій. Так вони відреагували на новину про смерть 20 червня черкаського журналіста Вадима Комарова, якому 4 травня молотком розбили голову.

“Вимагаємо від поліції оперативного розслідування і встановлення винних у злочині. Президент Зеленський, коли буде відновлено міжвідомчу робочу групу з безпеки журналістської діяльності?” – відреагувала на своїй сторінці у Facebook виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Вона нагадала, що зараз у Харкові перебуває в лікарні ще один важко побитий 7 червня журналіст Вадим Макарюк. Лікарі діагностували геморагічний інсульт, що стався внаслідок крововиливу в мозок після побиття.

“Загалом за п’ять місяців цього року ІМІ зафіксував 99 порушень свободи слова. Основна категорія – саме фізична агресія щодо журналістів”, – уточнює Романюк.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко зі свого боку наголосив, що “НСЖУ продовжує наполягати на проведенні спеціальних парламентських слухань з питань фізичної безпеки журналістів та свободи слова”.

“Продовжуємо вимагати реального, а не декларативного захисту прав українських журналістів!
Чергове вбивство журналіста в Україні. Після демонстративно убитого в центрі Києва Павла Шеремета, сумний список поповнюється новим прізвищем”, – написав Томіленко у Facebook.

За його словами, фізична агресія щодо журналістів в Україні перебуває на “неприпустимо високому рівні”, а системна безкарність провокує нові атаки.

Приєдналася до заклику відновити міжвідомчу групу з розслідування злочинів проти журналістів, яка раніше була створена при Адміністрації президента, і голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

“В середині травня ми з колегами з Інституту масової інформації та Freedom House Ukraine їздили до Черкас, щоб дізнатися, як іде слідство та як себе почувають журналісти в місті. Начальник слідства запевнив, що для поліції це пріоритетна справа і направлені значні ресурси і сили на розслідування цього нападу. Утім, ми й досі, на жаль, так і не почули про якісь успіхи чи просування слідства”, – написала Печончик у Facebook.

Вона зауважила, що місцеві черкаські журналісти налякані через відсутність результатів розслідувань нападів на них та їхніх колег. Зокрема, нерозслідуваними залишаються два напади на журналістку обласної газети “Вечірні Черкаси” Валентину Васильченко, на яку накинулися з бейсбольними битами у 2000 році і поранили ножем у 2013-му.

За даними НСЖУ, лише за п’ять місяців 2019 року зафіксовано 30 випадків застосування сили до журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter