Відмовилася спілкуватися українською та запитувала у студентів, чому вони та їхні батьки не на фронті: у Києві звільнили викладачку

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Студенти столичного Державного торговельно-економічного університету оприлюднили в тік-току відеозапис, на якому чути, як викладачка відмовилася переходити на українську мову під час лекції та почала запитувати учнів, чому вони та їхні батьки не пішли на фронт добровольцями. Керівництво вишу зреагувало та звільнило жінку. 

Це рішення оприлюднили на сайті навчального закладу.

Фото: StudSpravka

“Ви вдома сидите і мене тут ще гнобите. Те їм не те, се їм не те – з першого заняття. Хлопці, совість у вас є? Ваші батьки вдома з вами? Хто в окопах з ваших батьків, скажіть мені? А самі ви чому тут, чому не на фронті? 18 років вам є. Чому ви не в добровольцях, скажіть мені? У мене до вас питання, ось я, російськомовна, хочу запитати україномовних – чому ви сидите вдома, ваші батьки чому вдома сидять?” – запитує російською мовою викладачка на записі. 

Адміністрація київського університету оперативно відреагувала на інцидент, повідомивши, що викладачку Ніну Іванченко, запис з занять якої потрапив у мережу, вирішили звільнити.

“ДТЕУ займає категоричну позицію щодо дотримання мовного законодавства, забезпечує виховання патріотизму та свідомості молоді України. До університету надійшло звернення студентів та матеріали про порушення викладачем Іванченко Н. О. педагогічної етики, використання мови агресора та неправомірних висловлювань на адресу студентів.

Колектив університету засуджує такі дії викладача. Адміністрацією університету прийнято рішення про її звільнення”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що у Національному університеті “Києво-Могилянська академія” студентам, викладачам та адміністрації заборонили використовувати російську мову у закладі. Нову норму прописали у Правилах внутрішнього розпорядку НаУКМА.

Український правозахисник та експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський у коментарі виданню ZMINA зазначив, що у цьому випадку не зовсім коректно говорити про заборону російської мови, оскільки йдеться про зміни до правил внутрішнього розпорядку. Відповідно, за їхнє порушення немає жодних санкцій. Відтак, це швидше є побажанням щодо правил спілкування персоналу та студентів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter