У Києво-Могилянській академії заборонили спілкуватися російською

Дата: 28 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Національному університеті “Києво-Могилянська академія” студентам, викладачам та адміністрації заборонили використовувати російську мову у закладі. Нову норму прописали у Правилах внутрішнього розпорядку НаУКМА.

Про це повідомив голова Наглядової ради НаУКМА Геннадій Зубко

Фото: Еспресо

“Якщо викладання російською не ведеться в університеті вже дуже давно, то тепер заборона стосується і спілкування між собою мовою окупантів у Могилянці. Це стосується абсолютно всіх: викладачів, студентів, адміністративного персоналу”, – йдеться у повідомленні.

За його словами, ця норма прописана у нових Правилах внутрішнього розпорядку НаУКМА, які у пʼятницю затвердили на 40 сесії Академічної конференції університету.

“У нових правилах, приймати які штовхають вимоги і виклики часу, прописані норми щодо дистанційного навчання та його цифрових форматів, гнучких форм робочих графіків, обліку робочого часу тощо”, – додав Зубко.

Користувачі соцмереж відреагували по-різному: дехто відзначав правильність рішення та закликав прийняти таке правило в усіх державних навчальних закладах, інші казали, що заборона використання іншої мови, крім державної, є формою дискримінації, а російська для багатьох є не мовою окупанта, а рідною.

Обговорення під новиною видання “УП”

Український правозахисник та експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський у коментарі виданню ZMINA зазначив, що у цьому випадку не зовсім коректно говорити про заборону російської мови, оскільки йдеться про зміни до правил внутрішнього розпорядку. Відповідно, за їхнє порушення немає жодних санкцій. Відтак, це швидше є побажанням щодо правил спілкування персоналу та студентів.

“Однак відповідно до Конституції України, Європейської Конвенції про захист прав людини та законодавства України, навіть приватні організації не можуть ніяк регулювати мову приватного спілкування між людьми. Власне про це і є більша частина висловлювань критики такого рішення – люди пишуть про порушення базового принципу демократичного суспільства про невтручання в приватні справи”, – зазначив він.

Крім того, Яворський додав, що це рішення керівництва навчального закладу можна оскаржити у суді, спираючись, перш за все, на закон про засади запобігання та протидію дискримінації, що забороняє дискримінацію за мовною ознакою.

Раніше ZMINA писала, що у Києві російську мову виключили з навчальних програм комунальних закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Голова постійної комісії з питань освіти і науки, сімʼї, молоді та спорту Вадим Васильчук зазначив, що в умовах війни з Росією недоцільно та неправильно проводити навчальний процес та вивчати російську мову в закладах освіти.

Нагадаємо, що у грудні 2022 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №7633  щодо заборони використання російських джерел інформації в освітніх програмах, у науковій та науково-технічній діяльності. Відповідний проєкт закону підтримали 282 депутати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter