“Відчуваю себе на своєму місці”: слідча з Сумщини під час повномасштабної війни перевчилась на вибухотехніка

Дата: 09 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

На Сумщині працівниця поліції Ярославна Гармаш під час повномасштабного вторгнення перевчилась та перейшла працювати до вибухотехнічної служби. 

Її історію розповіли у Нацполіції. 

До того, як кардинально змінити напрям роботи, Гармаш працювала слідчою. 

З липня минулого року вона займається розміновуванням Сумщини, а також проводить просвітницьку роботу, розповідаючи про вибухонебезпечні предмети школярам. 

Своє перше розмінування колишня слідча провела в Охтирському районі області. Тоді водій фури, не впоравшись із керуванням, виїхав на узбіччя, а відкопуючи свою автівку, виявив протитанкову міну.

“Ця подія добре закарбувалася в моїй пам’яті, адже це був мій перший досвід самостійної роботи, коли відрила свою першу міну, успішно її знешкодивши. Тоді у водія, можна сказати, був другий день народження”, – ділиться Гармаш спогадами.

За час роботи вибухотехніком жінка вже знешкоджувала російську крилату ракету Х-32, яка впала на поле неподалік від одного із сіл у Сумському районі та не вибухнула. Снаряд важить не менше семи сотень кілограмів, тож увійшов в землю, а діставали його за допомогою спецтехніки. 

“Після підриву у ґрунті виникла величезна вирва, а уламки розлетілися на понад пів кілометра. Такого потужного вибуху за час своєї роботи я ще не бачила”, – розповідає Гармаш. 

Найскладнішим у своїй роботі поліціянтка називає ситуації, коли доводиться бачити горе людей. Відновлюватись, за її словами, їй допомагає спорт та родина. 

“Попри те, що кожен мій виїзд – це завжди небезпека, я відчуваю себе на своєму місці”, – зізнається Гармаш. 

Нагадаємо, що раніше ZMINA розповідала історію Лариси Борщ – колишньої менеджерки з персоналу, яка з дитинства мріяла стати військовою, але наважилась втілити мрію у життя лише з початком повномасштабного вторгнення росіян. Тепер вона доброволиця“Гвардії наступу”.

Також розповідали про колишню вчительку історії з Житомирщини Любов Плаксюк, яка стала першою військовою, що очолила артилерійський підрозділ ЗСУ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter