Відбувши повний термін ув’язнення, на свободу вийшов політв’язень Олексій Чирній

Дата: 07 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Після семи років відбування покарання в колонії суворого режиму внаслідок незаконного вироку суду за начебто підготовку терактів у тимчасово окупованому Росією Криму на волю вийшов політв’язень Олексій Чирній.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Олексій Чирній

За її даними, громадянина України незаконно утримували в декількох колоніях суворого режиму на території Росії: в Магадані, Москві, Ростові-на-Дону. У п’ятницю його звільнили з виправної колонії суворого режиму №15, що в місті Батайську Ростовської області.

“Під наглядом озброєної охорони його етапували до російсько-українського кордону для примусової депортації з території Росії, не даючи Олексію поспілкуватися з його матір’ю і батьком, які приїхали його зустрічати з тимчасово окупованого Криму. Наразі він перетнув українсько-російський кордон і прибув в український пункт пропуску “Мілове” Луганської області”, – повідомила Омбудсман.

Нагадаємо, Олексій Чирній – кандидат історичних наук, викладач військової історії Сімферопольського інституту культури.

Російські силовики затримали його в травні 2014 року. Після цього він дев’ять місяців перебував у повній ізоляції. Попри дипломатичний тиск до нього не допускали українського консула. Росія незаконно оголосила його своїм громадянином, попри те що сам Чирній від самого початку наполягав на своєму українському громадянстві.

Уперше зустріч Олексія з українським консулом Геннадієм Брескаленком відбулася 3 лютого 2015 року. Тоді ж Чирній повідомив, що під час затримання у 2014 році його катували. Адвокат Ілля Новіков, якого таки примусово вивели з кримінальної справи, заявляв, що саме через тортури українець обмовив себе й інших фігурантів справи під час слідства і пішов на угоду зі слідством.

Правозахисники називають Олексія четвертим фігурантом “справи Сенцова”. Росія звинуватила його в участі в “терористичному угрупованні”, у “терористичних діяннях”, пов’язаних з підпалом офісу партії “Єдина Росія”, і в підготовці підриву пам’ятника Леніну та меморіалу “Вічний вогонь” у Сімферополі. На відміну від решти фігурантів справи Олексій Чирній визнав свою провину на суді, хоча не погодився з кваліфікацією своїх дій як “терористичних”.

21 квітня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Чирнія до семи років ув’язнення суворого режиму за звинуваченням у підготуванні терактів у Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter