Від сьогодні відеофіксація обшуків правоохоронцями – обов’язкова

Дата: 07 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Норма про обов’язкову відеофіксацію правоохоронцями обшуків набула чинності. Відповідний закон опублікували в офіційній газеті Верховної Ради “Голос України” 6 грудня.

Про це повідомляють “Українські новини”.

Закон вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу і встановлює, що під час судового розгляду й під час досудового розслідування забезпечується повне автоматичне фіксування судового засідання й процесуальних дій за допомогою звуко- і відеозаписуючих технічних засобів.

Крім того, забороняється недопуск адвоката при проведенні обшуку житла або іншого приміщення.

Фіксація судового засідання може не вестися тільки у разі, якщо розглядається питання проведення негласних слідчих дій. Всі докази, отримані правоохоронцями з порушенням цих норм, будуть визнані неприпустимими в суді.

Також запроваджується заборона на тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їхніх частин, мобільних телефонів, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження або якщо такі об’єкти отримані в результаті здійснення кримінального правопорушення або є засобами чи знаряддям його здійснення. Вони можуть бути вилучені й у ситуації, коли доступ до них обмежується їхнім власником.

Установлено, що Кабінет Міністрів з метою узагальнення відомостей про порушення прав або законних інтересів осіб правоохоронними органами утворює комісію із представників органів державної влади, правозахисних організацій і громадських об’єднань, установ і організацій у сфері захисту підприємницької діяльності й визначає порядок її роботи.

Норма про обов’язкову відеофіксацію судових засідань набуде чинності з 1 січня 2019 року.

Як відомо, законопроект №7275 Міністерство юстиції розробило для захисту підприємців від незаконних обшуків з боку силових органів. Верховна Рада ухвалила його 16 листопада.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter